Românii care câștigă lunar la Comisia Europeană 100 de salarii

Foto: Românul Dacian Cioloș, comisarul european cu un salariu lunar de aproape 20.000 euro


620 de români lucrează pentru Comisia Europeană

Statutul de țară membră a UE oferă românilor șansa la un loc de muncă care să ofere un trai mai bun. Acest lucru l-au înțeles și cei care, încă de la intrarea României în blocul comunitar, au vânat posturile scoase la concurs de structurile UE.  Și bine au făcut. Pentru că, astăzi, un funcționar public dintr-o instituție europeană, câștigă între 2.500 și 17.000 de euro pe lună. Asta în timp ce în România, salariul mediu al unui angajat din administrația publică este de 1.601 lei, potrivit datelor INS.

Potrivit buletinului statistic european din decembrie 2010, circa 620 de români lucrau la Comisia Europeană (CE), adică 2,5% din totalul angajaților CE. Dintre aceștia, cele mai multe sunt femei (483).

Dovadă a faptului că se poate să ajungem să câștigăm peste 14.000 de euro sunt cinci români care lucrează la CE. Dintre aceștia, cea mai înaltă poziție este deținută de un român angajat în administrație gradul 14. Trebuie menționat însă că e cale lungă până să ajungi la acest nivel:  ai nevoie de minim zece ani de experiență. Cu toate acestea, nici cei care sunt la început de carieră nu au de ce să se plângă. Asistenții sau funcționarii publici în administrație câștigă între 2.500 și 4.000 euro pe lună.

Cum poți aplica pentru un job în structurile europene?

Pentru cei cărora salariile mari le fac cu ochiul și care s-au hotărât să aplice pentru un job într-o instituție europeană, iată câteva informații utile.

Potrivit Euroconcurs.ro, primul pas pe care trebuie să-l faci constă în crearea unui cont pe site-ul oficial de recrutare al UE – EPSO (European Personnel Selection Office):  www.eu-careers.eu. Astfel, vei putea urmări competițiile pentru joburile scoase pe piață de instituțiile europene. Domeniile sunt multiple: de la administrație, drept, finanțe, audit, economie, până la comunicare, științe sociale și științe exacte.  Pentru posturile din administrația publică europeană, comunicare și drept, competițiile se desfășoară, de regulă, în perioada martie-aprilie. Pentru lingviști și traducători, site-ul trebuie monitorizat mai ales în iunie-iulie, iar asistenții se pot înscrie în competiția pentru un job, în noiembrie-decembrie. În ultimul caz, trebuie știut faptul că vorbim despre o concurență mare, de vreme ce pentru acest post nu sunt necesare studiile superioare. Cu toate acestea, vechimea pe un post similar, de minim trei ani, este o condiție esențială.

Și încă un lucru pe care trebuie să-l reții și căruia să-i acorzi mare atenție: dacă îți faci mai multe conturi pe site-ul EPSO, nu îți vei crește șansele de angajare, ci vei fi descalificat.

Înainte de a aplica, verifică în documentul oficial al competiției ( Notice of Competition) dacă îndeplinești toate condițiile pentru jobul respectiv. Dacă răspunsul este pozitiv, ai grijă să respecți termenul limită de aplicare. Citește cu atenție regulile generale EPSO pentru competițiile europene, apoi introdu CV-ul și motivația personală  în sistem, alături de formularul online completat.

În ce constă procesul de recrutare?

La asemenea salarii, și procesul de recrutare trebuie să fie pe măsură. Pentru a ocupa un post într-o instituție europeană, trebuie să treci de două etape, potrivit Euroconcurs.ro.

Prima etapă, cea de preselecție, constă într-un computer based test, adică îți vor fi testate pe calculator, contra cronometru, abilitățile de raționament verbal, calcul matematic și abstract și capacitatea de gândire situațională. Dacă reușești să treci de această etapă, fă-ți bagajele, pentru că Bruxelles-ul te așteaptă. Nu trebuie să-ți faci griji pentru costurile de deplasare și cazare, pentru că ele sunt suportate de UE.

Următorul test îl vei susține într-un centru de evaluare. Este vorba de o probă scrisă. Vei avea în față un studiu de caz din domeniul tău de specialitate. Vorbim despre un exercițiu de grup menit să testeze abilitățile de prezentare. Dacă treci și de acest pas, ți-ai dobândit dreptul de a participa la un interviu față în fațăcu comitetul de selecție.  Trebuie să știi că parcurgerea cu succes a tuturor acestor pași este imposibilă dacă nu cunoști, la nivel avansat, una dintre următoarele limbi: engleză, franceză sau germană.

Dacă vrei să-ți crești șansele de reușită, poți participa la trainingurile organizate de Euroconcurs.ro.  Modulele, care se vor ține în limba engleză, te pregătesc pentru cele două faze ale procesului de selecție.

Câți bani îți vor ajunge lunar în buzunar?

Dacă ești unul dintre fericiții căștigători ai unui post într-o instituție europeană, felicitări. Indiferent de job, la salariul de bază se adaugă o serie de alocații, precum alocația pentru locuință, alocația pentru copii aflați în întreținere, alocația școlară, indemnizația pentru expatriere, alocația anuală de călătorie în țara de origine ș.a.m.d..

Astfel, salariul de bază pentru un asistent de gradul 1 pornește de la 2.556 euro și ajunge până la 4.190 de euro pentru un asistent de gradul 5. La acesta se adaugă diverse alocații.

De cealaltă parte, un administrator cu gradele 11 sau 12, pe care îl regăsim, de obicei, în funcții precum director, expert sau inspector, poate ajunge la un salariu maxim care depășește 17.000 de euro pe lună.

Cei care vor să lucreze ca asistenți în statistică, finanțe, resurse umane sau IT mai pot aplica pe EPSO până pe 25 ianuarie. Salariile încep de la circa 3.300 de euro pe lună.

Salariul minim brut în România – 141 de euro

În România, din zece cetățeni, doar șase muncesc, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).  Iar aceia care au reușit să se mențină pe piața muncii, fac față cu greu cheltuielilor zilnice. Potrivit Eurostat, în România se câștigă unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană (UE). Iar situația nu pare să revină pe un făgaș normal, de vreme ce, anul trecut, România a fost singura țară din blocul comunitar în care salariul minim brut a scăzut până la pragul de 141,63 euro/lună. Adică cu 7,53 euro mai puțin față de 2009. În acest condiții, românii ar trebui să se gândească serios la șansele pe care UE le oferă:  locuri de muncă în structurile europene, pe salarii de mii de euro. Unde mai pui că un astfel de job poate fi o rampă de lansare pentru un viitor post bun.

Raluca Știrbeț

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *