Românii, printre campionii Europei la consumul de pâine

paine wikipediaPâinea este alimentul de bază din dieta românilor. Fapt dovedit de ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică, obţinute de Gândul, care arată că un român mănâncă zilnic 546 de grame de produse de panificaţie. Gramajul ne situează peste media europeană, potrivit cifrelor ultimului Eurobarometru, care arată că un european consumă  300 de grame de produse de panificaţie.

„Numai 500 de grame produse de panificaţie asigură organismului 2.000 de kilocalorii, indiferent dacă alegem pâine albă, de secară sau din cereale integrale. Practic o femeie şi-a asigurat resursele zilnic numai din acest tip de produse”, a declarat pentru Gândul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Potrivit calculelor Gândul bazate pe datele puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Statistică (INS),  într-un an, un român mănâncă 200 de kilograme de pâine, 98 de kilograme de cartofi, 74 de kilograme de legume, 63 de fructe, 8 kilograme de zahăr şi 18 de grăsimi. În privinţa cărnii, cea de porc este preferata românilor. Conaţionalii mânâncă în fiecare an aproape 33 de kilograme de carne de porc.

Un european mănâncă zilnic 300 de grame de produse de panificaţie şi patiserie, 10 grame de orez, 200 de grame de cartofi, 90 de grame de zahăr şi 43 de grame de uleiuri şi grăsimi. La capitolul fructe, europenii mănâncă de aproape două ori mai multe portocale decât mere. Consumul de carne de porc este în medie la nivelul Uniunii Europene, de 101 grame, iar cel de carne de vită este de 60 de grame.

Sursa: Gandul.info
Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.