Românii şi germanii au cele mai bune şanse de angajare din Europa

Capital a realizat o analiză asupra performanţelor uimitoare ale României pe piața europeană a muncii și a motivelor pentru care aceste reușite nu se fac însă simțite în buzunarele românilor.

Peste 24,5 milioane de europeni sunt, în momentul de față, în șomaj. Dintre aceștia, aproape două milioane au îngroșat rândurile în ultimele 12 luni.

Așadar, cele mai multe piețe ale muncii de pe bătrânul continent au ieșit din 2011 marcate de disponibilizări masive și de scăderi salariale. Potrivit raportului trimestrial publicat de Comisia Europeană pe tema situației ocupaționale din Europa, „rata șomajului a crescut în 18 state, a scăzut în altele opt și a rămas neschimbată în România“. Același studiu laudă stabilitatea României, perspectivele bune de angajare și creșterea salariului mediu net cu 7,2%. Foarte bine stăm și la numărul de concedieri colective anunțate pentru acest început de an, al doilea cel mai redus din Europa, după Olanda.

Și încă ceva: anul trecut, numărul angajaților a crescut, în România, cu 1,5% – ocupând cea de-a cincea poziție în rândul UE 27, după Estonia (4,8%), Letonia (3,9%), Malta (2,2%) și Finlanda (1,6%) și la egalitate cu Suedia. Avem, din acest punct de vedere, mai multe motive de bucurie. În primul rând, e admirabil faptul că această evoluție vine pe fondul uneia dintre cele mai mici rate ale șomajului din UE, de circa 7%, mult inferioară celei raportate de Estonia (12,8%) sau, mai ales, de Letonia (16,2%).

Aruncând o privire asupra piețelor muncii europene, țara cu care ne asemănăm din perspectiva ocupării este Germania. Chiar dacă se află la polul opus al bogăției și al principalilor indicatori sociali, cele două state au în comun șomajul redus, perspectivele de angajare pentru următorul an și cuantumul noilor angajați intrați în sistem în 2011: păstrând proporțiile, România se poate lăuda măcar teoretic cu performanțe mai bune, absorbind, în 2011, 130.000 de salariați (la un total de 4,2 milioane), față de 560.000, în cazul Germaniei, la un total de 41,6 milioane de angajați.

Mai multe informaţii aici.
Foto: access-is.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.