Românii trăiesc cu cinci ani mai puţin decât ceilalţi europeni

doctorRomȃnia se află la finalul clasamentului european privind speranţa de viaţă, conform ultimului raport OECD Health Data, notează Adevarul.ro.

Deşi romȃnii trăiesc cu 13 ani mai mult decȃt în anii ’70, ei trăiesc totuşi în prezent cu 5 ani mai puţini decȃt europenii.

Pe primul loc în clasament se situează Elveţia cu peste 80 de ani speranţă de viaţă, urmată îndeaproape de Islanda şi Italia. Ţările vecine, Ungaria (73,3 ani) şi Bulgaria (72,8 ani), deşi sunt sub media europeană se situează deasupra Romȃniei (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) şi Letonia (70,9)  sunt pe ultimele locuri şi singurele ţari unde speranţa de viaţă este mai mică decȃt a romȃnilor.

,,Speranţa de viaţă scăzută a românilor se justifică şi prin faptul că România se află pe ultimele locuri şi la alte capitole ale Sănătăţii: alocarea procentuală din PIB, cheltuielile cu medicamente per capita sau consumul de medicamente. (…) Când România va privi Sănătatea ca pe o investiţie şi nu ca pe o cheltuială, treptat va creşte şi speranţa de viaţă a românilor”, declară Sorin Popescu, Coordonator Grup Comunicare Asociaţia Romȃnă a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Mai multe informatii AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.