Roubini: economia Statelor Unite merge din rău în mai rău

O redresare robustă şi sustenabilă a economiei Statelor Unite nu se va produce în curând şi, dimpotrivă, trebuie să ne aşteptăm la o creştere economică anemică pentru mulţi ani de acum înainte, susţine economistul Nouriel Roubini, potrivit Adevărul.ro.

Cunoscut în special pentru prezicerea crizei economice şi financiare din 2008, Roubini şi-a justificat ultima predicţie cu ajutorul a cinci argumente, considerând, în cadrul unui articol publicat pe pagina de internet Project Syndicate, că o răcire puternică a economiei americane va provoca pneumonie economică în restul lumii.

Chiar şi în acest an, analiştii economici au greşit aşteptându-se la o creştere economică de peste 3% din PIB”, scrie economistul american. „Iar acum, după ce au estimat greşit evoluţiile din prima jumătate a lui 2012, mulţi dintre aceştia persistă cu basmele conform cărora o combinaţie dintre preţul redus al ţiţeiului, creşterea vânzărilor auto, redresarea pieţei imobiliare şi redresarea sectorului manufacturier american vor stimula creşterea economică în a doua jumătate a anului curent şi vor alimenta o creştere economică peste potenţial în 2013”, se arată în continuare.

Roubini crede că ritmul de creştere a economiei americane va scădea şi mai mult în acest an şi în 2013, pe măsură ce temerile cu privire la „vârful fiscal” vor menţine cheltuielile şi creşterea la nivel redus iar incertitudinile cu privire la rezultatul alegerilor prezidenţiale se vor reflecta negativ în evoluția piețelor.

Consumatorii americani, ai căror cheltuieli stimulează nu doar economia americană ci şi cea globală, nu-şi vor mai permite să menţină ritmul de cheltuieli după ce reducerile de taxe şi alte facilităţi fiscale în valoare de 1,4 miliarde de dolari vor expira, conform lui Roubini.

Problemele din zona euro, răcirea economiei chienezeşti şi a pieţelor emergente precum şi şansa unei aprecieri a preţului petrolului datorită tensiunilor cu privire la programul nuclear iranian, vor adânci dificultăţile economice din Statele Unite, consideră economistul american, el avertizând că Rezerva Federală a Statelor Unite nu va mai putea interveni întru salvarea economiei.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  sustainablesecurity.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.