Roubini ar putea avea dreptate: Europa este amenințată de ”furtuna perfectă”

Tensiunile din Orientul Mijlociu şi Coreea de Nord ar putea duce preţul petrolului la un nivel la fel de periculos ca şi criza datoriilor din zona euro, scrie Adevărul în ediția sa electronică.

Dacă preţul petrolului va depăşi 150 de dolari barilul, economiile multor state din Europa vor avea de suferit. Nici Statele Unite şi nici ţările emergente nu se vor simţi prea confortabil. Primele semne au apărut deja în Marea Britanie, unde consumatorii se confruntă deja cu „furtuna perfectă” după cum numea această „combinaţie” renumitul economist Nouriel Roubini: creşterea preţului la carburanţi, creşterea inflaţiei, a şomajului, iar economia dă semne de oboseală.

Analiştii de la Ernst & Young au calculat că preţul petrolului ar putea ajunge la 150 de dolari pe baril în luna mai şi ar putea rămâne aşa până la sfârşitul anului 2013. În acest caz, inflaţia medie ar putea ajunge în Marea Britane la 3,7 puncte procentuale, cu mult peste ţinta Băncii Centrale de 2 la sută şi a Oficiului pentru prognoză, care o vedea undeva la 2,8 la sută. „Acest cocktail ar face viaţa foarte grea britanicilor”, mai spune Goodwin. Pe acest fundal, perspectiva unei recesiuni trebuie luată în calcul. Iar aceasta va aduce cu sine o creştere a şomajului, susţin economiştii.

Preţul petrolului, calculat în euro, se află la cel mai ridicat nivel atins vreodată şi riscă să zdruncine peste aşteptări economia uniunii monetare, iar cele mai afectate sunt ţările vulnerabile din regiune, scrie şi Reuters. Estimările standard privind impactul preţului petrolului asupra economiei zonei euro sunt că o majorare de 10% a acestuia va încetini creşterea economică anuală cu circa 0,2 puncte procentuale, în următorii trei ani.

Analiza integrala aici.

Foto: katangaround.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *