Rusa, limbă oficială în UE? Letonia organizează un referendum cu privire la inițiativa oficializării limbii ruse

Autorităţile letone vor organiza sâmbătă un referendum în care populaţia cu drept de vot se va pronunţa asupra unei inițiative care deja a stârnit dezbateri aprinse în statul baltic, dar şi în restul blocului comunitar: limba rusă să devină a doua limbă oficială în Letonia. Un rezultat favorabil în această consultare populară ar duce însă la ridicarea limbii ruse la rang de limbă oficială şi în Uniunea Europeană, scrie portalul EUObserver, potrivit EVZ.ro.

Comisia Electorală Centrală de la Riga susţine însă că sunt slabe şanse ca rusa să devină limbă oficială în Letonia. “Nivelul de prezentare la urne cerut este atât de mare că aşa ceva nu se va întâmpla”, a declarat Kristine Berzina, purtător de cuvânt al comisiei.

Pentru ca propunerea să treacă, este nevoie ca jumătate plus unu din cei 1,5 milioane de alegătiri letoni să se prezinte la urne şi tot atâţia să spună “DA” propunerii, a explicat Berzina.

Dacă însă limba rusă devine oficială în Letonia, atunci sunt şanse ca aceasta să fie adăugată listei de limbi oficiale de la nivelul UE şi toate documentele comunitare să fie traduse apoi şi în rusă. Dennis Abbot, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că până în prezent nicio propunere de oficializare a unei limbi avansată de un stat comunitar nu a fost respinsă de celelate ţări membre.

O altă variantă pe care Letonia ar putea-o propune, în cazul în care rusa devine limbă oficială în statul baltic, este să capete statut de “limbă co-oficială” şi documentele comunitare să fie traduse selectiv.

Citiţi mai mult: EVZ.ro 
Sursa foto: nicolaeapostu.blogspot.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.