Rusia are date care arată că avionul turc doborât de Siria a intrat în spaţiul aerian sirian

Rusia deţine date poziţionale precise care arată că avionul turc doborât de Siria la 22 iunie a încălcat spaţiul aerian sirian, a declarat o sursă militară rusă citată luni de agenţia de presă Interfax şi preluată de Mediafax.

Această sursă a declarat sub acoperirea anonimatului că avionul de luptă turc era fără îndoială în spaţiul aerian al Siriei şi că Moscova dispune de date privind întregul traseu.

“Avem date privind poziţia exactă a avionului armatei aeriene turce până în momentul în care a fost doborât de apărarea aeriană siriană”, a declarat sursa pentru agenţia de presă rusă.

“Aceste date confirmă fără ambiguităţi faptul că avionul a încălcat spaţiul aerian sirian”, a spus aceasta.

Informaţia nu a fost confirmată oficial de Moscova, însă ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Rusia dispune de informaţii cu privire la poziţia avionului turc şi că este dispusă să împărtăşească aceste date.

Sursa militară citată de Interfax nu a declarat precis de unde provin informaţiile pe care le comunică. Însă “noi controlăm situaţia (în regiune, n.r.) prin diverse canale” şi forţele armate ruse au capacitatea de a analiza asemenea date, a declarat aceasta.

După distrugerea aparatului, un F-4 Phantom, Turcia a afirmat că avionul se afla în spaţiul aerian internaţional, în timp ce Damascul susţine că acesta intrase în spaţiul său aerian.

Distrugerea avionului, ai cărui piloţi nu au fost găsiţi, a determinat creşterea tensiunii între Turcia şi Siria, aflată deja la cote ridicate din cauza conflictului intern în curs din Siria şi a susţinerii acordate de Ankara insurecţiei împotriva preşedintelui Bashar al-Assad.

La sfârşitul săptămânii, Turcia a trimis în aer avioane de vânătoare după ce elicoptere siriene au zburat aproape de frontiera dintre cele două state.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  fas.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *