Rusia condiționează prețul gazelor pentru Rep. Moldova. Care sunt pretențiile

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, i-a propus premierului moldovean Vlad Filat, aflat intr-o vizita oficiala la Moscova,  o reducere a pretului la gaze importate de Republica Moldova daca renunta la cooperarea energetica cu Uniunea Europeana, informeaza AFP, potrivit A1.ro.

”Noi credem că în primul rând partea moldovenească trebuie să denunţe protocolul de aderare la Tratatul energetic european, pentru ca noi să discutăm chestiunea privind reducerea preţului la gaz livrat Moldovei”, a declarat Novak la Soci, unde miercuri a avut loc şi o întrevedere a premierului moldovean Vlad Filat cu preşedintele rus, Vladimir Putin, relatează ITAR-TASS, conform EVZ.ro.

Potrivit acestuia, Rusia a cerut reglementarea datoriilor faţă de Gazprom în valoare de 4,1 miliarde de dolari (dintre care aproximativ 3,5 miliarde aparţin Transnistriei n.red). Potrivit lui Novak, Chişinăul îi solicită Rusiei o reducere a preţului la gaze cu 30%, notează sursa citată.

Vladimir Putin a transformat gazele rusesti intr-o adevarata arma strategica, in ultimii ani robinetul rusesc fiind inchis de mai multe ori pentru a intari pozitia Moscovei vizavi de Ucraina si, chiar, state din Uniunea Europeana.

Surse:  A1.ro, EVZ.ro
Foto:  ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *