Rusia îl nominalizează pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder în Consiliul de Administrație al Rosneft, cea mai mare companie petrolieră rusă și aflată pe lista de sancțiuni UE

Rusia l-a nominalizat pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder să facă parte din consiliul de administrație al celei mai mari companii petroliere ruse, Rosneft, în calitate de director independent, potrivit unui decret guvernamental citat de Reuters, informează Agerpres.

FOTO: gerhard-schroeder.de

Schroeder a deținut funcția de cancelar al Germaniei între 1998 și 2005, iar în prezent este președintele Consiliului Nord Stream AG, un consorțiu condus de Gazprom. NordStream AG este consorțiul care a construit conducta Nord Stream între Rusia și Germania.

Rosneft, companie la care statul rus deține pachetul majoritar de acțiuni, se află sub incidența sancțiunilor occidentale impuse ca urmare a rolului Rusiei în criza din Ucraina.

În 2015, Rosneft a livrat consumatorilor din UE o cantitate de petrol de 28 milioane de tone, în creștere cu 5,4% în ritm anual. Guvernul rus deține în prezent aproape 70% din acțiunile Rosneft, companie responsabilă pentru 40% din producția de petrol a Rusiei.

Anul trecut, Guvernul rus a anunțat că a vândut 19.5% din acțiunile Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, către compania anglo-elvețiană Glencore și Fondul suveran de investiții al statului Qatar, într-o încercare de a diminua efectele sancțiunilor occidentale.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.