Rusia, „o provocare strategică” pentru Uniunea Europeană. Cum va defini Strategia de Securitate Globală a UE relațiile cu Moscova

Până la anexarea ilegală a Crimeei, Uniunea Europeană considera Rusia drept un partener stategic. Conform Strategiei de Securitate Globală UE , care va fi prezentată publicității la finalul lunii iunie, blocul comunitar stabilește că Rusia este „o provocare strategică”, a menționat un diplomat pe 30 mai, conform EurActiv.eu-global

La aproximativ  10 ani de la realizarea Strategiei Europeane de Securitate de către Javier Solana, liderii statelor membre i-au încredințat lui Mogherini sarcina de a pregăti o nouă strategie globală pentru trasarea acțiunii europene viitoare. Strategia va fi prezentată liderilor statelor membre UE de către Mogherini în cadrul summitului care va avea loc pe 28-29 iunie, după referendumul din 23 iunie privind Brexit.

Mogherini a fost prima care a precizat în septembrie 2014, la scurt timp după ce a fost numită comisar pentru Politică Externă, că Rusia nu mai este considerată „un partener strategic”, făcând trimitere la fraza care descria relația dintre Uniunea Europeană și Rusia.

Aducând în discuție„liniile roșii” invocate de unele state membre, diplomatul a menționat probleme precum criza migranților, politica de azil, Rusia, extinderea spațiului european, politica de apărare și politica energetică.

Acesta a descris atitudinea generală a statelor membre ca fiind “pozitivă”, adăugând că unele dintre acestea găsesc documentul „puțin cam prea lung” și nu foarte ușor de „parcurs de către publicul larg”.

În ceea ce privește situația Rusiei, diplomatul a precizat că limbajul folosit în document este cel al celor „Cinci principii” privind relația dintre Rusia și UE, document publicat în martie 2016. Acesta a dăugat că unele state găsesc formularea actuală prea prescriptivă și solicită adaptarea acesteia, în vreme ce altele insistă că acțiunea Rusiei în Ucraina nu ar trebui catalogată drept agresivă.

Citiți și Miniştrii de Externe UE au convenit asupra a cinci “principii directoare” în relaţia Uniunii cu Rusia

„Aspectele principale ale acestui limbaj vizează limitarea angajamntului privind interesele divergente. Rusia, din câte îmi amintesc, va fi catalogată drept „o provocare strategică”. Nu este un partener, nu un adversar, ci o provocare strategică. Cred că este o exprimare foarte bună”, a precizat sursa.

Aceasta a mai adăugat că nu se cunoaște încă gradul de susținere față de document din partea statelor membre în clipa în carereprezentanții acestora îl vor primi. Cel mai probabil liderii statelor membre „vor saluta” documentul și „nu își vor oferi avizul”. Strategia de Securitate Europeană pregătită de Javier Solana a primit avizul în clipa în care a fost prezentată în cadrul summitului.

Întrebat dacă Marea Britanie a prezentat aspectele pe care le consideră relevante de a fi luate în calcul, diplomatul a mențioant că nu i s-au adus la cunoștință astfel de lucruri. Marea Britanie este într-o situație sensibilă având în vedere că documentul va fi prezentat imediat după referedumul privind Brexit. rp_mogherini-267x300.jpg

Strategia Globală va lua în calcul aspectele necesare pentru ca UE să se asigure că proiecte precum Nord Srean 2, proiectul care are în vedere dublarea capacității de livrare a gazului de către Rusia Germaniei, prin Marea Baltică, sunt realizate în conformitate cu legile UE.

Citiți și RAPORT Ce recomandări înaintează Centrul pentru Prevenire a Conflictelor și Early Warnings pentru Strategia de Securitate Globală UE. Iulian Chifu: ”Europa este nepregatită să facă faţă ameninţărilor securitare actuale”

Noua Strategie de Securitate Globală a Uniunii Europene urmează a fi finalizată și prezentată reuniunii Consiliului European de la finalul lunii iunie, fiind documentul strategic pe care Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, și l-a asumat anul trecut.

Citiți și ANALIZĂ. Noua Strategie Globală a UE: Tranzițiile majore de putere sunt acompaniate de conflict militar. Provocarea actuală o reprezintă facilitarea unei tranziții pașnice spre o nouă ordine globală

Prima și singura strategie de securitate a Uniunii Europene datează din 2003, fiind realizată sub auspiciile primului Înalt Reprezentant pentru PESC al UE și fost secretar general al NATO, Javier Solana. Dacă acea strategie pornea de la premisa că ”nicicând Europa nu a fost mai prosperă, mai sigură și mai liberă”, documentul pregătit de Federica Mogherini subliniază faptul că actualmente tranzițiile majore de putere sunt acompaniate de conflict militar, și că UE ”are nevoie de o strategie globală consistentă, cuprinzătoare și comună”.

UE trebuie să întâmpine atât provocările, cât și oportunitățile pe care mediul în curs de schimbare la oferă”, argumenta Mogherini în urmă cu un an, când a anunțat demararea procesului de elaborare a strategiei.

Documentul de prezentare al viitorului act strategic pentru rolul de actor global al UE întocmit de Federica Mogherini acum un an, cu ocazia anunțului elaborării Strategiei de Securitate Globală UE pornește de la premisa unui mediu global aflat în perpetuă schimbare, puternic influențat de o lume mai conectată și o lume complexă.

One Response to Rusia, „o provocare strategică” pentru Uniunea Europeană. Cum va defini Strategia de Securitate Globală a UE relațiile cu Moscova

  1. Popa Ghitsa Catanutsa 11/09/2017 at 00:30

    Occidentalii ar dori sa incalece Rusia si asta nu de azi, de ieri. Povestea este mai veche, numai ca acum se acutizeaza din cauza nevoilor stringente de resurse energetice si de metale rare care se gasesc din plin in Rusia. Numai ca Rusia este greu de incalecat, caci nu are experienta de afi calarita. Prtneriatul strategic cu Rusia, despre care se vorbeste in acest articol, a fost o farsa. Daca era real nu ar fi sarit sa vaneze Ucraina si nici nu ar fi publicat carti ca “mMarea tabla de Shah”. Oare strategii occidentali nu stiau ce importanta are Ucraina pentru siguranta Rusiei? Stiau foarte bine dar au fortat nota crezand ca rusii s-au prostit rau de tot. Acum Occidentul “a luat-o in mana” si nu stie cum sa iasa din rahat. Cred ca nu o sa mai iasa, chiar daca M-dam Merkel, absolventa de facultate la Donetsk in URSS si olimpica la limba rusa de doua ori se alatura de Putin de dragul “bidonului cu petrol ” si al “Buteliei cu metan” si de China unde spera sa ia locul SUA pe piata asiatica. Problema este ce facem noi. Daca America ramane cu noi, rusii nu vor deranja pe americani dar ceva sicane tot vor fi macar de ochii lumii. Dar daca refugiatii arabi vor destabiliza Europa, ceeace este de asteptat, atunci Rusia va avansa spre tarile foste socialiste si in pen. Balcanica, scopul Kremlinului fiind refacerea fostei uniuni si spatiului ei de influenta. Nu, nu va avansa cu tancurile si cu avioanele, rusii si chinezii au invatat regulile razboiului economic dar daca nu ai armata puternica nu poti face politica mondiala si nici reguli economice nu poti impune. Asa ca Armata Rosie si Armata Chineza, inarmate pana-n dinti sunt gata sa-si arate muschii oricui va sta in calea politicii lor. Chinezii controleaza toate porturile si toate stramtorile Asiei, se extind peste tot cu precizia furnicilor, incet dar sigur. Rusia controleaza din Crimeea tot Nordul Africii si Orientul Apropiat. Se pare ca Izraelul se simte mai in siguranta langa Rusia si China care nu vor permite arabilor sau Iranului sa-i turbure afacerile si care vor rezolva problemele cu Isil, creiat si “alaptat” de guvernarea lui Obama Husein Barak, admiratorul cantecului sagalnic al muezinilor din minarete. Guvernarea Obama a avut drept tinta expansiunea islamismului in SUA si in UE. Guvernarea Trump le-a stricat socotelile “marilor papusari”, deocamdata. Daca nu ar fi Armata Rosie si forta Chinei, ar ramane “deocamdata”, dar se pare ca “papusarii” iau pauza indelunga.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.