Rusia și-a plasat sistemele de apărare antiaeriană în alertă în Extremul Orient, în apropiere de Coreea de Nord

Rusia și-a plasat sistemele de apărare antiaeriană din Extremul Orient în stare de alertă ridicată pe fondul situației create în jurul Coreii de Nord, a anunțat vineri senatorul Viktor Ozerov, care a fost până de curând președintele Comisiei pentru apărare și securitate din Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus), relatează agenția de presă RIA Novosti, relatează Agerpres.

“Ceea ce se întâmplă în prezent în jurul Coreii de Nord ne provoacă un sentiment de îngrijorare și conștientizarea necesității de a adopta măsuri suplimentare pentru apărarea teritoriului nostru. Sistemele de apărare antiaeriană și forțele aeriene ruse au fost consolidate în Extremul Orientul”, a subliniat el.

“Forțele de apărare antiaeriană, de descurajare nucleară vor permite să-i reținem pe americani de la pași mai hotărâți”, a declarat Ozerov, citat de RIA Novosti, scrie Digi24.

De altfel, în contextul reuniunii miniștrilor de Externe din țările ASEAN, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a avut o întrevedere cu omologul nord-coreean în care a făcut apel la detensionarea situației și denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Tensiunile au escaladat în Peninsula Coreea după ce Phenianul a amenințat Washingtonul cu lansarea unui atac cu rachete împotriva insulei Guam, ca reacție la declarația de marți a președintelui Donald Trump că dacă Phenianul continuă să amenințe SUA, el se va confrunta cu ”foc și furie cum n-a mai văzut lumea” până acum.

De altfel, declarațiile începute de Donald Trump marți au continuat și în zilele următoare. Liderul american a avertizat miercuri că arsenalul nuclear american este ”mai puternic ca niciodată”.

Joi, Trump a transmis că poporul american și aliații SUA sunt în siguranță însă a avertizat din nou: ”Coreea de Nord mai bine și-ar reveni sau vor avea probleme cum puține națiuni au avut vreodată în lumea asta“. Vineri, președintele SUA a precizat că Statele Unite au toate soluțiile militare „pregătite de utilizare”.

Guam, o insulă îndepărtată de circa 550 km pătrați reprezintă un avanpost-cheie pentru forțele americane în Asiă, unde locuiesc 162.000 de persoane. Aproximativ 6.000 de soldați americani staționează aici în cadrul bazei aeriane Anderson, capabilă să găzduiască bombardiere grele americane.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.