Ţările Nordice şi Baltice critică presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova şi Ucrainei

dmitri rogozinMiniştrii de externe ai Ţărilor Nordice şi Baltice critică presiunea Rusiei asupra Ucrainei şi Republicii Moldova. Reacţia a apărut după vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova, potrivit Adevarul.ro.

Orice ameninţare economică sau presiune politică făcute împotriva partenerilor din Est, pentru aspiraţiile lor europene şi angajamentele faţă de UE, sunt inacceptabile. Ţările au dreptul de a alege singure ceea ce este mai bine pentru viitorul lor“, se arată într-un comunicat semnat de reprezentanţii celor opt ţări (Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, n.r.), potrivit lithuaniatribune.com.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, susţine că reacţia a apărut ca răspuns la declaraţiile Moscovei cu privire la Ucraina şi Republica Moldova. „Da, se referă la Rusia. În ultima vreme am auzit declaraţii de la analişti şi de la oficiali de rang înalt, spunând: «nu trebuie să semnaţi acordul de asociere, nu trebuie să vă apropiaţi de Europa deoarece veţi avea de suportat consecinţe». Este dificil să apreciem aceste măsuri ca fiind altceva decât presiune politică“, a declarat ministrul lituanian. „Anterior am auzit declaraţii despre Ucraina, iar acum au existat avertismente similare şi la adresa Republicii Moldova. Toate aceste afirmaţii au ca scop trezirea emoţiilor pentru a le îndepărta de luarea deciziilor“, a mai spusLinkevičius.

Inainte de a ajunge la Chişinău, în cadrul unui interviu, vicepremierul rus Dmitri Rogozin (FOTO), a declarat că „decizia Republicii Moldova de a deveni membru asociat al UE va duce la o revizuire a acordurilor cu Rusia şi va complica soluţionarea problemei transnistrene“.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *