Ruşii se insinuează sub scutul american

Deşi Ministerul Apărării de la Washington a anunţat că va invita specialişti ruşi să participe la testele rachetelor SM-3 şi le va pune acestora la dispoziţie date despre viteza aparatelor de zbor, Moscova se arată în continuare nemulţumită şi cere o nouă rundă de negocieri, anunta romanialibera.

Nici propunerile de colaborare venite din partea Statelor Unite, nici asigurările date de Washington, conform cărora scutul anti-rachetă va fi îndreptat exclusiv către ţări precum Iranul, nu au avut până acum darul să liniştească Kremlinul. Acesta vede în continuare existenţa scutului din Europa drept o potenţială ameninţare pentru arsenalul său nuclear, şi insistă ca Barack Obama să semneze un document prin care SUA să garanteze că sistemul nu va viza Rusia. Moscova consideră participarea la testele rachetelor şi obţinerea datelor acestora insuficiente.

În ultimile săptămâni, oficialii ruşi au lansat o nouă ofensivă; astfel, publicaţia Forbes relatează că la întâlnirea din 14 noiembrie a grupului de Cooperare Economică Asia-Pacific, preşedintele Dmitri Medvedev a declarat că singura problemă a relaţiei sale cu Barack Obama este scutul anti-rachetă.

Totodată, ambasadorul Rusiei la NATO, Dimitri Rogozin, a afirmat în cadrul unei întâlniri cu oficiali britanici, că decizia SUA de a respinge toate propunerile de colaborare venite din partea Rusiei fac ca poziţia Americii să fie echivalentul marxism-leninismului, care exclude orice revizuire. „Poziţia noastră este clară, nu vrem să oferim NATO posibilitatea de a trage în rachete venite din Orientul Mijlociu în momentul în care acestea sunt deasupra noastră. Nu vrem ca cineva să pună la cale un nou Cernobîl”, a declarat Rogozin conform cotidianului britanic The Independent.

Duminică, şi ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, li s-a alăturat colegilor săi, declarând în urma unei întâlniri cu omologul său american, Hillary Clinton, că ţara sa are nevoie de asigurări credibile din partea Statelor Unite, şi că poziţia americană este neclară.

Sursa articol: romanialibera.ro

Sursa foto: rmybase.us

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.