RWEA: Romania risca un infrigement prin sprijinul acordat termocentralelor

termocentralaHotărârea luată de Guvern la data de 3 aprilie privind acordarea accesului garantat la rețelele electrice naționale pentru energia electrică produsă de centralele termoelectrice reprezintă o încălcare gravă a directivei europene privind promovarea energiei din surse regenerabile, se arata intr-un comunicat al Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA).

Potrivit acestei Directive, “statele membre se asigură că, la dispecerizarea instalaţiilor de producere a energiei electrice, operatorii de transport și sistem acordă prioritate instalaţiilor de producere care utilizează surse regenerabile de energie, în măsura în care funcţionarea sigură a reţelei naţionale de energie electrică permite acest lucru și pe baza unor criterii transparente și nediscriminatorii.”

„Comisia Europeană, care încurajează trecerea la un viitor cu mai puține emisii de carbon, cu siguranță se va sesiza și poate declanșa procedura de infringement împotriva României”, au subliniat  reprezentantii RWEA.

“Mai mult, introducerea acestei prioritizări a livrării energiei termo în rețeaua națională se face printr-o hotărâre de guvern fără o dezbatere publică prealabilă și intervine asupra unei legislații deja în vigoare, schimbând din nou regulile în timpul jocului. Atât imaginea, cât și credibilitatea României vor fi din nou afectate.” se arată în comunicat.

”Ne surprinde aceasta inițiativă a guvernului, mai ales fiindcă din declarațiile ministrului Niță reiese că dorește să scadă prețul la energie, nu să-l crească. Energia eoliană a scăzut prețul energiei în piață cu până la 50% și acum se vede clar că termocentralele produc cea mai scumpă energie, deși au fost subvenționate de stat timp îndelungat. Acest tip de politici industriale, care privesc spre trecut, încălcând totodată obligațiile României derivate din Directivele europene încalcă din nou principiile predictibilității legislative din țara noastră” , declară Ionel David, președintele Asociației Române pentru Energie Eoliană.

Energia regenerabila va fi afectata datorita favorizarii producatorilor de energie mai putin rentabila, se arata in comunicat, asta deoarece  termocentralele au costuri de producție mult mai ridicate decât alți producători.

“Prin această decizie se mai dă o lovitură puternică unei industrii bazate pe tehnologii moderne și pe investiții făcute integral de privați și care contribuie direct, nu doar la diversificarea surselor de energie pe care România le are la dispoziție, ci și la volumul investițiilor străine directe în economie.  Ca politică energetică națională, sunt în continuare susținute tehnologiile vechi de mai bine de patru decenii care determină un preț ridicat al energiei în factura de energie electrică plătită de consumatorul final.” conchide RWEA in documentul transmis.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *