S-a creat precedentul. Şi Portugalia vrea acum renegocierea împrumutului de urgenţă

Portugalia va cere renegocierea termenilor împrumutului de urgenţă în valoare de 78 de miliarde de euro primit în primăvară de la UE şi FMI, după ce Grecia a primit în mai multe rânduri astfel de concesii, potrivit adevarul.ro.

Pedro Passos Coelho, premierul portughez, va cere „mai multă flexibilitate“ din partea creditorilor internaţionali pentru ca supraîndatorata economie portugheză să poată ieşi din recesiune, transmite publicaţia britanică „Financial Times“.

„Vom propune câteva ajustări pentru programul de asistenţă financiară şi economică de care beneficiem, astfel încât a acesta să ţină cont de realitatea economică şi evoluţia principalelor variabile economice“, a declarat Coelho la o întâlnire a liderilor din America Latină şi Paraguay, care a avut loc sâmbătă.

Ecoomia portugheză se va contracta cu 4,9% în 2011 şi în 2012, potrivit celor mai recente prognoze, iar rata şomajului va atinge un nivel-record de 13,4% din cauza măsurilor dure de austeritate introduse de guvern în încercarea de a atinge ţintele stabilite împreună cu FMI şi UE.

Passos Coelho a adăugat că va prezenta propunerile oficialilor FMI, UE şi ai Băncii Centrale Europene în noiembrie, atunci când este programată următoarea misiune de evaluare a programului de asistenţă al Portugaliei.

Premierul, a cărui coaliţie de centru-dreapta a preluat guvernarea în iunie, insistă că Portugalia va atinge ţintele agreate de cele trei instituţii. Acest lucru necesită însă reducerea deficitului bugetar de la 9,8% din PIB (cât a fost în 2010) la 5,9% din PIB în 2011 şi, apoi, la 4,5% în 2012.

Câţiva economişti şi unii politicieni din opoziţie au arătat că renegocierea s-ar putea concentra pe înlăturarea unor măsuri de austeritate şi ar putea da mai mult timp Portugaliei pentru a-şi reduce deficitul bugetar.

În primăvară, la un summit UE care a avut loc în martie, Grecia a obţinut scăderea dobânzii pentru împrumutul de urgenţă cu un punct procentual, de la 4,5% la 3,5% şi majorarea periaodei de rambursare a împrumutului cu patru ani şi jumătate, de la trei ani la şapte ani şi jumătate.

Articolul a fost preluat de pe site-ul adevarul.ro si poate fi accesat aici.

Sursa foto: jornalismoxxi.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *