VIDEO&FOTO Saber Guardian 2017. Klaus Iohannis participă la cel mai mare exercițiu NATO de anul acesta, desfășurat în România: „Întotdeauna este bine ca inamicul să fie surprins”

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, sâmbătă, la Cincu (Brașov), la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica”, unde se desfășoară exercițiul militar multinațional Saber Guardian 2017, informează Agerpres.

Șeful statului a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, dar și de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, fiind primit cu onoruri militare.

La Cincu mai sunt prezenți și președintele Comitetului Militar al NATO (CMC), Petr Pavel, consilierul prezidențial Ion Oprișor, secretarul de stat în MApN Mircea Dușa și secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

„Am asistat la un exercițiu foarte deosebit atât prin amploarea lui, cât și prin numărul de participanți, dar și faptul că aici au participat ostași români, americani, dar și invitați din mai multe state a făcut din acest exercițiu un exercițiu internațional. Foarte reușit, după părerea mea. Și, ați văzut adineauri, i-am felicitat pe comandanții care au condus unitățile care au participat la acest exercițiu. Un foarte înalt nivel de profesionalism și, s-a putut constata foarte ușor, un exercițiu special prin faptul că aici au participat mai multe arme. Acest lucru până acum nu s-a realizat la noi, este o premieră”, a declarat șeful statului, potrivit  Administrației Prezidențiale.

Președintele a afirmat că astfel de exerciții sunt utile deoarece inamicii trebuie să fie „surprinși”: Întotdeauna este bine ca inamicul să fie surprins, în cazul nostru spectatorul.”

„Rezultatul final, evaluarea finală, o vor face militarii în orele și zilele care urmează, dar o primă evaluare se poate face la momentul acesta. A fost un exercițiu foarte reușit. Îi felicit pe toți cei care au pregătit, au condus acest exercițiu și, evident, pe toți cei care au participat, indiferent de rang”, a conchis președintele României.

Sursă foto: presidency.ro

Saber Guardian este un exercițiu anual, iar SG17 va fi cel mai amplu organizat până acum, ca număr de participanți și obiective urmărite, dorind să demonstreze capacitatea de descurajare, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în orice moment, oriunde în Europa.

În marja SG17 sunt planificate și alte acțiuni și evenimente de sprijin, în zilele premergătoare sau ulterioare exercițiului. Pentru mărirea eficacității acestuia, SG17 va fi sprijinit de câteva exerciții de mai mică amploare ale SUA și țărilor partenere și aliate din Europa care vor avea loc, în vara acestui an, în regiunea Mării Negre, facilitându-se, în acest mod, execuția unei game largi de acțiuni militare pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare.

Urmăriți și VIDEO&FOTO România găzduiește începând de mâine cel mai mare exercițiu multinațional din acest an: 25.000 de militari din 23 țări participă la Saber Guardian 2017, coordonat de Forțele Terestre ale SUA

Ceremonia de deschidere a avut loc în Bulgaria, ea fiind urmată de 21 de module de exerciții, dintre care 10 vor fi găzduite de România, 7 de Bulgaria și 4 de Ungaria.

Sursă foto: presidency.ro

Pe teritoriul României, SG17 se desfășoară în peste 20 de poligoane și raioane de dislocare, inclusiv în Marea Neagră:

– 14 iulie – Exercițiu demonstrativ al structurilor de geniu – Resolute Castle 17, CNII Cincu;
– 15 iulie – Exercițiu întrunit cu trageri de luptă – Getica Saber 17, CNII Cincu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă – Saber Guardian 2017, Bordușani;
– 16 iulie – Exercițiu de evacuare medicală – Saber Guardian 2017, Mihail Kogălniceanu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă pe timpul nopții – Saber Guardian 2017, județul Vâlcea;
– 17 iulie – Inaugurare lucrări de infrastructură – Resolute Castle 17, Mihail Kogălniceanu;
– 19 iulie – Exercițiu cu trageri antiaeriene reale – Tobruk Legacy 17, Capu Midia;
– 21 iulie – Operațiuni aeropurtate – Swift Response 17, Câmpia Turzii;
– 22 iulie – Simulare virtuală de apărare aeriană – Tobruk Legacy 17, Mihail Kogălniceanu.

În total, în regiunea Mării Negre se vor desfăşura anul acesta 18 exerciţii internaţionale la care vor participa aproximativ 40.000 de military. SG17 este cel mai mare şi mai complex.

Sursă foto: presidency.ro

Sursă foto: presidency.ro

La finalul activității va avea loc ceremonia de activare a comandamentului Brigăzii Multinaționale  Sud-Est care se află în coordonare Comandamentului Multinațional de Divizie și reprezintă una dintre măsurile luate în urma summit-ului NATO de la Varșovia pentru întărirea prezenței aliate înaintate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianței.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.