Salvarea din partea “Merkozy” va fi propusă mâine. Începe săptămâna de foc pentru zona euro

Nicolas Sarkozy o primeşte luni pe cancelarul german Angela Merkel, o întâlnire care va deschide o nouă săptămână crucială pentru zona euro, cu organizarea, joi şi vineri la Bruxelles, a unui nou summit UE, al cărui principal subiect va fi criza datoriilor, relatează AFP, potrivit ZF.ro.

Potrivit preşedinţiei franceze, Parisul şi Berlinul vor face “propuneri” pentru “garantarea viitorului Europei”, ameninţată de extinderea crizei actuale.

După prânzul de lucru de luni de la Palatul Elysée, cei doi lider se vor întâlni la sfârşitul săptămânii la Bruxelles cu partenerii lor europeni.

O altă ocazie de a se întâlni va fi oferită joi, de reuniunea PPE (Partidul Popular European), la Marsilia (Franţa), la care vor participa amândoi, alături de alţi lideri ai familiilor democrat-creştine şi conservatoare.

“Europa nu mai este o alegere, este o necesitate. Dar criza i-a dezvăluit slăbiciunile şi contradicţiile. Ea trebuie regândită, ea trebuie refondată”, a afirmat joi Sarkozy.

În ziua următoare, Merkel îşi anunţa, în faţa Bundestagului, intenţia de modificare a tratatelor europene pentru reformarea zonei euro aflate în criză şi transformarea într-o veritabilă uniune bugetară.

Dacă amândoi sunt de acord cu obiectivul – “refondarea” Uniunii Europene, trecând printr-o revizuire a tratatelor şi o mai mare disciplină bugetară – , ei nu sunt de acord asupra mijloacelor de a ajunge la el.

Nicolas Sarkozy era iniţial rezervat în privinţa schimbării tratatelor: “vă imaginaţi noi referendumuri?”, se întreba el în urmă cu câteva săptămâni, gândindu-se la respingerea, în 2005, a proiectului de Constituţie europeană, apoi a celui al tratatului de la Lisabona, care i-a succedat, la referendumul din Irlanda în 2008.

El s-a lăsat convins însă de această solicitare germană, Parisul declarându-se în prezent favorabil unui tratat european “mai intruziv”, care să faciliteze sancţiuni pentru statele indolente şi să ofere mai multe mijloace de supraveghere a autorităţilor europene asupra bugetelor naţionale.

Potrivit Parisului şi Berlinului, această revizuire a tratatelor ar urma să fie propusă celor 27 de state membre UE, cu posibilitatea, dacă unele refuză, să fie adoptată doar de cele 17 state membre ale zonei euro.

Sursa articol: ZF.ro

Sursa foto: cempaka-europa.blogspot.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.