Peteris Zilgalvis, CE: Noul buget european pentru eHealth este mai mare cu 30% pe an şi mai uşor de accesat

Peteris Zilgalvis ec.europa.euPeteris Zilgalvis, directorul Unit for Health and Well Being, Digital Agenda for Europe, DG Connect, Comisia Europeană, susține, intr-un interviu acordat revistei ”Politici de sănătate” că banii europeni alocați strategiei eHealth au sunt mai ușor de accesat, iar sumele au fost majorate cu 30%.

 – Cum se implementează corect o strategie naţională de eHealth într-o ţară ca România, unde este resimţită criza economică, iar resursele materiale sunt limitate?

Peteris Zilgalvis:  Consider că este absolut necesar să alegeţi soluţiile cele mai simple, dar cu un impact major asupra stării de sănătate a populaţiei. O ţară care poate fi luată drept exemplu ar putea fi Estonia, care a făcut foarte multe lucruri în ceea ce priveşte informatizarea sănătăţii alegând soluţii ieftine, cum ar fi digitalizarea dosarelor pacienţilor – acest lucru ajutând la reducerea erorilor, asigurând, de asemenea, continuitatea îngrijirilor – sau prescripţia electronică, care oferă transparenţă şi scade costurile. Un alt aspect demn de luat în considerare ar fi modul în care sunt abordate bolile cronice şi cum pot fi prevenite internările pacienţilor în spitale pe perioade îndelungate. Nu ar fi deloc o opţiune convenabilă să deţii o tehnologie ICT costisitoare prin care să înlocuieşti vizita la doctor. Într-o ţară precum Danemarca, de exemplu, ei vor încerca să utilizeze astfel de tehnologii oricând pot reduce timpul pe care un pacient trebuie să-l petreacă la doctor, deoarece costurile sunt foarte ridicate. În ţări precum România sau Estonia, preţul unei consultaţii nu este chiar atât de ridicat, de aceea trebuie să ne orientăm spre ceea ce îi face pe doctori să lucreze mai eficient şi spre ce îi ajută pe pacienţi să acționeze în cunoștință de cauză (to be empowered).

Cititi mai multe AICI.

Sursa: Politici de sanatate
F
oto: ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.