Criza economica, una dintre principalele cauze de stres pe plan mondial

2013-04-10-1869Congresul International al Asociatiei de Psihiatrie care se desfasoara zilele acestea la Bucuresti aduce la suprafata legatura directa intre situatia sociala si economica si bolile psihiatrice, cum ar fi stresul.

In cadrul conferintei de presa de la Palatul Parlamentului cei mai inalti reprezentanti ai Asociatiei Internationale de Psihiatrie au abordat aceasta problema.

Profesorul Dan Prelipceanu a mentionat planul national de dezvoltare a unor politici in domeniu, explicand cum acesta a fost abandonat din motive institutionale. Tot Prelipceanu a vorbit si despre rolul fundamental care l-au avut organizatiile non guvernamentale, chiar de la inceputul anilor ’90, in dezvoltarea unor programe pentru preventia, depistarea sau tratare bolilor psihiatrice. Profesorul a continuat spunand ca strategia inceputa inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ar trebui reluata si reformulata. De asemenea, a vorbit despre necesitatea unei asumari din partea Ministerului Sanatatii pentru o noua viziune in acest sens.

Profesorul Prelipceanu impreuna cu doamna doctor Rodica Tanasescu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, au vorbit despre necesitatea unei colaborari stranse intre medicii specializati in boli psihiatrice si medicii de familie. Aceasta ar duce la o mai mare probabilitate de preventie dar si la o mai buna monitorizare a pacientului. De asemenea, reprezentantii sanatatii din Romania au vorbit despre nevoia unor parteneriate publice-private pentru a atrage mai multe fonduri in favoare cercetarii in domeniu.

Nicolae Tapus, profesor in cadrul Universitatatii Politehnica din Bucuresti, prezent la conferinta, a vorbit despre importanta comunicatiei, informatiei si a tehnologiei pentru sistemul sanatatii. Tapus a continuat spunand ca este timpul ca tehnologia sa ajute mai mult si la intretinerea starii de sanatate.

Pacientii vor beneficia de rezultatele acestor dezbateri iar datele statistice vor duce la implementarea unor masuri la nivel global pentru reducerea acestui  fenomen care a ajuns la cote alarmante in ultimii ani.

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.