Scleroza multiplă va fi tratată la fel pe întreg teritoriul statelor UE

Declaraţia adoptată în plenul Parlamentului European prevede: standardizarea tratamentelor pentru scleroză multiplă pe întreg teritoriul statelor UE, specializarea cadrelor medicale în tratarea acestei afecţiuni, mai multe fonduri pentru cooperarea ştiinţifică a statelor UE în domeniul cercetării şi indentificării celor mai bune forme de tratare a acestei afecţiuni, politici flexibile de angajare a acestor persoane şi un registru unic european al tuturor bolnavilor de scleroză multiplă, scrie Adevarul.ro.

“Am iniţiat o declaraţie scrisă privind tratamentul sclerozei multiple, care a convins mai mult de jumătate dintre reprezentanţii Parlamentului European (408 semnături) că Europa trebuie să recurgă la politici și tratamente standardizate pentru persoanele care suferă de această boală. Declaraţia a fost adoptată în plenul Parlamentului European, devenind astfel poziţia oficială şi voinţa PE de a asigura acces egal la tratamente şi politici flexibile de angajare pentru bolnavii de scleroză multiplă. Accesul la medicamentele care îmbunătățesc starea pacienților variază în ţările UE de la 7% la 80%. Pe de altă parte, această boală apare de cele mai multe ori la vârste active, respectiv între 20 – 40 de ani. Astfel, sunt bolnavi care părăsesc devreme câmpul muncii, dezintegrându-se social pentru că nu au parte de cele mai bune tratamente în ţara de origine. Sunt de asemenea persoane afectate de scleroză multiplă care nu îşi permit să meargă în centrele europene, în care personalul medical este specializat în tratarea acestei boli. Este inuman ca din cauza unor astfel de lipsuri, persoanele afectate de această boală să devină o categorie socială fără prea multe opţiuni de tratare. Am cerut ca Europa să intervină prin politici care să ajute acești bolnavi şi să le ofere tratamente de cea mai bună calitate, indiferent despre ce ţară a UE vorbim”, precizează europarlamentarul Petru Luhan.

Răspunsurile primite din partea miniștrilor sănătății arată că Europa trebuie să urgenteze aplicarea de politici comune în acest domeniu. România, de pildă, are peste 10.000 de bolnavi de scleroză multiplă. Aceste date au fost inventariate ultima dată acum 4 ani. Nu suntem la zi cu inventarierea națională a acestor persoane. Cazul țării noastre nu este singular. Există multe alte state europene care nu pot preciza cu exactitate numărul bolnavilor de scleroză multiplă. Pe de altă parte, România susține financiar aceste tratamente, însă ele sunt cu mult diferite față de cele aplicate în țări precum Germania sau Italia. Prin adoptarea declarației scrise de către PE, aceste deficiențe vor fi corectate în beneficiul bolnavilor de scleroză multiplă din UE”, mai spune Petru Luhan.

Pacienții cu Scleroza Multiplă și reprezentanții lor în Europa sunt foarte mulțumiți de sprijinul politic primit, prin adoptarea Declarației Scrise nr. 20. Ca rezultat concret, Platforma Europeană pentru Scleroza Multiplă așteaptă acum implementarea rapidă a programelor de formare profesională pentru asistenții medicali specializați pe Scleroza Multiplă, planificată pentru anul 2013. Este pentru a doua oară după Rezoluția din 2003, când majoritatea membrilor Parlamentului European acordă sprijin politic ferm pacienților cu Scleroză Multiplă și nevoilor lor – avem încredere că factorii de decizie, atât la nivel european cât și național, își vor intensifica eforturile pe viitor.“, a declarat Christoph Thalheim, Director pentru Afaceri Externe, Platforma Europeana pentru Scleroza Multipla.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect puteți accesa următoarele link-uri:

 http://www.youtube.com/watch?v=htpw-VKAzDc

 http://www.emsp.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.