Sarkozy către David Cameron, premierul britanic: “Ne-am săturat să ne spui tu ce să facem!”

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a avut mai multe ciocniri cu premierul britanic, David Cameron, la Consiliul European de duminică, anunță adevarul.ro.

Motivul: liderul de la Elysée a încercat să excludă Marea Britanie şi statele non-euro de la summitul crucial pentru salvarea băncilor europene, de săptămâna viitoare.

În cele două ore de replici dure din timpul întâlnirii celor 27 de lideri UE, preşedintele Sarkozy a luptat din greu să îl excludă pe premierul britanic de la discuţiile care ar trebui să se finalizeze miercuri cu injectarea a 100 de miliarde de euro în băncile europene, relatează “Daily Telegraph”.

“Ne-am săturat să ne critici şi să ne spui ce să facem. Spui că deteşti moneda euro, nu ai vrut să aderi la zona euro şi acum vrei să intervii în întâlnirile noastre”, i-a spus Sarkozy lui Cameron, potrivit unor diplomaţi prezenţi la întâlnire, afirmă adevarul.ro.

Premierul britanic sprijină deciziile pe care statele Eurozonei le iau pentru a-şi consolida băncile şi Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară, precum şi deciziile de a întări guvernanţa economică. Dar premierul britanic se teme de asemenea că întâlnirile dese ale celor 17 reprezentanţi ai statelor din zona euro vor duce la crearea unui “club” franco-german, care ar putea acapara piaţa comună a UE în scopuri proprii. Iar asta ar afecta economia britanică şi ar impune reglementări care ar aduce beneficii centrelor financiare din Paris şi Frankfurt.

În urma sprijinului foarte vocal de care a avut parte de la Polonia şi Suedia, David Cameron s-a asigurat că Marea Britanie şi restul statelor non-euro vor participa la summitul de miercuri ce vizează salvarea băncilor. Cameron a mai obţinut o victorie: includerea unei clauze de salvgardare, care ar împiedica Eurozona să ia decizii, mai ales în ceea ce priveşte reglementarea serviciilor financiare, care ar afecta toate celelalte 27 de state membre UE.

Articolul a fost preluat de pe adevarul.ro și poate fi accesat aici.

Sursa foto: unitednews.com.pk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.