În urma naționalismului afișat în campania electorală, Sarkozy este acuzat că încearcă să transforme Europa într-un ”țap ispășitor”

Președintele francez Nicolas Sarkozy, ”campion” al integrării europene în timpul președinției sale la UE în 2008, se pare că își întoarce spatele către Europa prin discursurile sale de campanie înțesate de naționalism, în timp ce se apropie de primul tur al alegerilor din aprilie, scrie agenția de știri EurActiv.com.

Într-un atac la adresa Greciei, acesta a spus că o țară care are dificultăți în controlarea frontierelor sale, aceasta ar trebui să fie exclusă din Schengen.

”Acordurile Schengen nu mai permit un răspuns la gravitatea situaţiei. Ele trebuie revizuite. Trebuie implementată pentru Schengen o reformă structurală ca aceea pe care tocmai am implementat-o pentru euro”, a declarat Sarkozy la un centru de conferințe din Villepinte.

”Trebuie să se poată sancţiona, suspenda sau exclude din Schengen un stat deficitar, aşa cum se poate sancţiona un stat din zona euro care nu îşi îndeplineşte obligaţiile”.

Sarkozy a mers atât de departe încât a sugerat că Franța ar putea părăsi zona Schengen, dacă cererile sale nu sunt implementate în termen de un an. ”Dacă voi constata că în următoarele 12 luni nu există un progres serios în această direcţie, atunci Franţa îşi va suspenda participarea la acordurile Schengen, până ce negocierile vor reuşi”, a avertizat președintele candidat.

Hollande, contracandidatul său care conduce în sondaje, l-a acuzat pe Sarkozy de a fi incapabil de a prezenta noi idei pentru Franța, și încearcă să transforme Europa într-un ”țap ispășitor”.

”Am constatat că a vorbit mai mult despre el, decât despre proiectul său”, a declarat Hollande.

Sondajele de opinie au arătat o reducere a decalajului dintre Sarkozy și Hollande, în ultimele zile.

Cel mai recent dintre acestea, realizat de Harris Interactiv, arată că Sarkozy este favorizat de 25% dintre respondenți, în tip ce Hollande este preferat de 27% dintre aceștia. Marine Le Pen, liderul Frontului Național, este următoarea în sondaj, cu 18%, urmată de François Bayrou cu un procentaj de 13%.

Marine Le Pen a declarat că ”Franța este puternică, dar este slăbită de dictatura Europei, iar această dictatură a fost întărită de Nicolas Sarkozy, el a ajutat-o să fie permanentă”.

Presa franceză a comentat că, după discursul lui Sarkozy la Villepinte, Hollande ar putea fi văzut de către liderii europeni drept un ”reformist moderat”, prin comparație cu Sarkozy.

Sursa articol: EurActiv.com
Sursa foto: cinemarx.ro

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to În urma naționalismului afișat în campania electorală, Sarkozy este acuzat că încearcă să transforme Europa într-un ”țap ispășitor”

  1. Pingback: Vasile Pușcaș: Poziția lui Sarkozy privind Schengen, o veste proastă pentru România | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.