Costul Presedintiei franceze a UE: aproape un milion de euro pe zi

Preşedinţia franceză a Uniunii Europene a costat 171 de milioane de euro, dintre care peste 16 milioane au fost cheltuite doar pentru summitul Uniunii pentru Mediterana (UPM), desfăşurat la 13 iulie 2008, arată un raport critic al Curţii de Conturi publicat luni de site-ul Médiapart, relatează AFP, citata de Newsin.

Summitul excepţional al UPM care a reunit, în prezenţa preşedintelui Nicolas Sarkozy, aproximativ 40 de şefi de stat şi de guvern, la Grand Palais, locul de desfăşurare a expoziţiilor din Paris, a costat 16,6 milioane de euro, potrivit documentului trimis Senatului şi citat de site-ul menţionat.

Banii au fost folosiţi în special pentru reamenjarea “excepţională” şi “fără precedent” a Grand Palais pentru cele trei ore ale reuniunii, 91.500 de euro fiind cheltuiţi pentru mochete, 194.900 de euro pentru grădinărit, 653.703 de euro pentru climatizare, în timp ce 136.000 de euro au fost alocaţi pentru fundalul scenei şi 780.760 euro pentru aranjarea sălii în care s-a desfăşurat summitul. Cheltuielile pentru dineul oferit invitaţilor s-au ridicat la 1.010.256 de euro.

“Prin amploarea sa, caracterul neobişnuit al procedurilor urmate şi impactul amplu asupra finanţelor publice, acest summit va reprezenta un record”, constată Curtea de Conturi de la Paris.

În cele şase luni ale preşedinţiei franceze la UE, de la 1 iulie la 31 decembrie 2008, Curtea de Conturi a descoperit “un program încărcat excesiv”, numărând 489 de manifestări, dintre care nouă summituri, 227 de reuniuni ministeriale sau la nivel ministerial şi 328 de seminarii sau simpozioane.

În comparaţie, Franţa a cheltuit 56,9 de milioane de euro pentru exercitarea mandatului la UE în 2000 şi 14,1 milioane de euro în 1995. Sumele cheltuite în mod obişnuit de statele membre UE, care îşi asumă pe rând preşedinţia blocului comunitar, se ridică în jurul a 70 sau 80 de milioane de euro. Doar Germania a avut cheltuieli asemănătoare cu ale Franţei.

Toate manifestările organizate “nu erau indispensabile” şi “numărul lor nu a contribuit la succesul Franţei, care este apreciat în două sau trei evenimente, cum ar fi gestionarea crizei economice sau războiul din Georgia”, a comentat săptămâna trecută preşedintele Comisiei pentru Finanţe din Senat, Jean Arthuis.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.