Sarkozy vrea un nou tratat UE bazat pe propuneri franco-germane

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a pronunţat joi pentru un “nou tratat” care să “refondeze Europa” pe baza unor propuneri franco-germane, într-un discurs foarte aşteptat asupra crizei zonei euro, cu opt zile înaintea unui summit crucial.

Noul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi refuza, cu doar câteva ore mai devreme, ca această instituţie să joace rolul de ultim creditor al statelor din zona euro, după modelul Rezervei Federale a Statelor Unite, invocând ca argument respectarea tratatelor în vigoare.

Insistând în tot dicursul său asupra necesităţii consolidării cuplului franco-german, Sarkozy a anunţat că o va primi luni, la Paris, pe Angela Merkel, cu scopul de a “avansa (împreună) unele propuneri franco-germane pentru garantarea viitorului Europei”.

“Franţa militează împreună cu Germania pentru un nou tratat european care să refondeze şi să regândească organizarea Europei. Mai multe responsabilităţi asumate în faţa popoarelor de către un adevărat Guvern economic, aceasta este viziunea noastră despre viitorul zonei euro şi viitoarea reformă a tratatelor”, a subliniat Nicolas Sarkozy în faţa a aproximativ 5.000 de persoane, la Toulon (sud-est).

Polonia, care deţine preşedinţia Uniunii Europene (UE) până la sfârşitul anului, şi-a exprimat, tot joi, dorinţa de revizuire rapidă a Tratatului european de la Lisabona, pentru a face faţă provocărilor crizei.

Germania, care vrea să impună o disciplină bugetară de fier membrilor zonei euro, refuză, în schimb, o solidaritate financiară între europeni, pe care Parisul o reclamă prin intermediul BCE, emiterii de euroobligaţiuni sau unei consolidări a fondurilor de salvare a zonei euro.

Însă joi dimineaţa, Mario Draghi a reafirmat că BCE refuză să joace rolul de scut în faţa crizei, oferind totuşi o poartă deschisă în acest sens.

“Există un tratat. Nu trebuie să cerem BCE să facă lucruri în afara tratatului”, a subliniat el în faţa membrilor Parlamentului European (PE), la Bruxelles, sugerând totodată că BCE ar putea să facă mai mult dacă Guvernele statelor din zona euro adoptă un pact bugetar cu scopul de a evita o repetare a crizei actuale.

Preşedintele francez a lansat, de asemenea, un apel la o “refondare” a UE pe principiul unei “mai mari discipline”, cu scopul de a înfrunta criza, şi al adoptării a şi mai multe decizii “cu majoritate calificată”, refuzând totodată un “marş spre (un caracter) mai supranaţional” al blocului european.

“Ceea ce s-a făcut pentru Grecia, într-un context foarte particular, nu se va repeta”, iar niciun stat din zona euro nu va mai fi, de-acum, “pus în incapacitate de plată”, a promis Sarkozy, referindu-se la un ajutor excepţional acordat de UE pentru a evita falimentul acestei ţări.

Sarkozy a apreciat că se anunţă “un nou ciclu economic”, care “va fi un ciclu de reducere a datoriilor”, apt să încline “balanţa economiei spre muncă şi producţie”.

Preşedintele francez a apreciat, de asemenea, că este necesar ca Acordul Schengen privind libera circulaţie în interiorul spaţiului european să fie “regândit”.

O “Europă care aplică în interior principiul liberei circulaţii şi care nu îşi controlează frontierele externe, un asemenea lucru nu mai poate dura”, a spus el.

Sursa articol: mediafax.ro

Sursa foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *