Scenarii de salvare a monedei Euro

Falimentul Greciei, ieşirea ei din zona monetară euro sunt subiecte tabuizate în discursul public al liderilor europeni, ceea ce nu însemană că ele nu pot fi discutate sau luate în calcul, scrie Deutsche Welle.

In chiar ziua summitului G20, unul din cei mai prestigioşi foşti purtători de cuvînt ai industriei germane, Hans-Olaf Henkel, temut pentru radicalismul punctelor sale de vedere, respectat însă pentru competenţa profesională, actualmente consilier al Bank of America, autor a numeroase studii şi cărţi de specialitate, profesor la Catedra de Management International al Universităţii din Mannheim, avansa o idee eretică care dă fiori partizanilor conservării cu orice preţ a actualei uniuni monetare. În amplul interviu publicat în ediţia electronică a revistei lunare CICERO, Henkel evoca mai multe planuri de salvare a monedei Euro, fără să excludă posibilitatea scindării ei, a etatizării băncilor şi a întemeierii unei noi uniuni monetare „Nordeuro.” Un plan B presupune scoaterea Greciei din clubul Euro, dat fiind că pe de-o parte ţara geme sub povara unei monede prea scumpe. Apoi, nu trebuie uitat că ea a intrat în uniunea monetară uzînd de date false. Dar – adaugă Henkel – această repudiere este extrem de periculoasă deschizînd cale liberă efectului dominoului, după Grecia urmînd Italia, Portugalia şi aşa mai departe.

Nu lipsesc însă speculaţiile, de pildă Grecia ar putea ieşi pentru doar o secundă din Uniunea Europeană, spre a reintra dar avînd statutul restului membrilor Uniunii care nu fac parte din zona monetară, fie că nu vor, fie că nu pot îndeplini condiţiile. – sugerează profesorul Jürgen Matthes de la Institutul Economiei Germane din Köln. Specialistul duce însă mai departe consecinţele unei astfel de soluţii – reintroducerea drahmei, care ar favoriza exporturile elene dar ar împovăra şi mai mult traiul cetăţenilor  fiindcă, de facto, tranzacţiile se fac tot în Euro, urmarea fiind că muntele datoriilor va spori pe mai departe.

Şi nu numai atît. O nouă scutire de datorii a Greciei ar avea efecte nedorite asupra băncilor din restul statelor europene.

Scenariul cel mai de temut este cel al falimentului molipsitor. Următoarea victimă ar fi Italia care, deşi are o economie robustă are un munte de datorii care trebuie mereu refinanţat iar dacă pieţele nu mai sunt dispuse să refinanţeze Italia, falimentul devine inexorabil.

Intr-un atare caz ,crede analistul Christian Schulz, nici Franţa nu va mai rezista multă vreme, zona monetară Euro va fi periclitată, nemaiputîndu-şi păstra actuala formă. Conseicnţele se vor repercuta asupra sistemului financiar global.

In cele din urmă va fi nevoie de  ajutor dinafară, din partea Chinei sau a altor state, precizează Jürgen Matthes , care este şi expert al Fondului Monetar Internaţional, nu fără să mărturisească însă că nu doreşte să descrie pînă în ultimele detalii cel mai nedorit dintre scenariile posibile.

Articolul integral de pe Deutsche Welle poate fi accesat aici.

Autor: Rodica Binder

Sursa foto: allfreelogo.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *