Aderarea României la Schengen, din nou amânată. Oficial UE pentru Gândul: Nu s-au făcut progrese care să schimbe poziţia ţărilor ce se opun aderării

Intrarea României în Schengen este pe punctul de a fi amânată din nou, fără un termen precis. După devansarea deciziei pentru septembrie 2012 şi apoi pentru martie 2013, în Comisia Europeană s-au pregătit deja pârghiile pentru ca aderarea să nu aibă loc mai devreme de toamna anului viitor, au declarat pentru Gândul. info surse diplomatice.

Raportul care ar putea pune noi bariere României şi Bulgariei, dincolo de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) din Justiţie invocat deja Olanda şi de Germania, se va afla joi pe masa Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), la Bruxelles.

Este vorba despre raportul privind guvernanţa Schengen, elaborat de Comisia Europeană (CE), în care se menţionează că experţii CE vor continua monitorizarea frontierelor României şi Bulgariei, ca măsuri suplimentare convenite în martie în Consiliul European, fără a se preciza însă vreun termen.

Subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen nu se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI, programat pe 6-7 decembrie la Bruxelles, a confirmat pentru gândul Nikos Christodoulides, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.

De altfel, România evită să ridice problema aderării la spaţiul Schengen la acest Consiliu, pentru că ştie că nu ar avea rost, atâta timp cât Germania şi Olanda au stabilit că aşteaptă raportul suplimentar pe Justiţie, din cadrul MCV, a explicat pentru gândul chestorul şef Marian Tutilescu.

Pe agenda Consiliului JAI apare însă Raportul semestrial de funcţionare a spaţiului Schengen în ansamblu, după monitorizarea statelor între 1 martie şi 31 octombrie 2012.

Surse diplomatice au explicat pentru Gândul că în acest raport apare şi un paragraf în care sunt menţionate Bulgaria şi România. Acesta face trimitere la o serie de măsuri suplimentare convenite în martie cu Consiliul European, concluzia Comisiei Europene fiind că monitorizarea acestora va continua.

Oficial UE: “Din octombrie nu s-a făcut niciun progres considerabil”

“Preşedinţia Cipriotă a raportat statelor membre implementarea măsurilor suplimentare cerute în Consiliul European din martie şi a distribuit o prezentare generală privind implementarea acestora care a arătat că ambele ţări au făcut progrese semnificative. Din octombrie nu s-a făcut însă niciun progres considerabil în privinţa schimbării poziţiei ţărilor care se împotrivesc accesului celor două ţări în Schengen în 2012. Se ştie că o decizie în Consiliu are nevoie deunanimitate, ceea ce la momentul acesta nu se poate realiza. Acest subiect va fi preluat de Preşedinţia Irlandeză”, a spus Nikos Christodoulides, purtătorul de cuvânt al președinției cipriote, pentru Gandul.info.

Mai multe informatii aici.

Sursa: Gandul.info

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.