CE continuă să sprijine deplin aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

comisia europeanaComisia Europeană continuă să sprijine deplin aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, precum şi eforturile preşedinţiei Consiliului UE în această direcţie, potrivit raportului bianual al CE privind funcţionarea zonei Schengen, dat publicităţii luni la Bruxelles.

Raportul notează că după concluziile Consiliului din iunie 2011, conform cărora atât România, cât şi Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aplicarea deplină a aqcuis-ului Schengen, au fost implementate măsuri care vor contribui la aderarea celor două state la zona liberă de circulaţie.

Datorită spațiului Schengen de liberă circulație, peste 400 de milioane de cetățeni din 26 de state membre ale UE și un număr tot mai mare de resortisanți ai țărilor terțe călătoresc fără a face obiectul unor controale la frontierele interne. Comisia a adoptat cel de al treilea raport al său privind „bilanțul de sănătate” al spațiului Schengen, o prezentare generală semestrială privind funcționarea acestuia. Raportul  descrie cu claritate starea spațiului Schengen, pentru a asigura, în rândul tuturor țărilor care participă la acesta, interpretări și puneri în aplicare coerente ale normelor

Aplicarea normelor Schengen

În cele 6 luni care fac obiectul raportului, controalele la frontierele interne au fost reintroduse o dată, de către Norvegia, cu ocazia ceremoniei de decernare a Premiului Nobel la Oslo (10 decembrie 2012).În perioada cuprinsă între 3 și 12 decembrie 2012, au fost verificate 3 136 de persoane, unui număr de 19 persoane li s-a refuzat intrarea și 8 persoane au fost reținute.

În mai multe state participante au fost efectuate verificări la fața locului (prin intermediul mecanismului de evaluare Schengen), menite să controleze aplicarea corectă a normelor în ceea ce privește:cooperarea polițienească (în Estonia, Letonia și Lituania), frontierele aeriene (în Polonia, Slovacia și Republica Cehă), frontiere terestre (în Estonia, Letonia și Lituania) și vizele (în Estonia, Polonia și Slovacia).În cadrul acestei evaluări, nu s-a semnalat tipul de deficiențe care ar necesita o acțiune imediată din partea Comisiei.

Situația la frontierele externe ale spațiului Schengen

În perioada octombrie — decembrie 2012, au fost detectate aproximativ 13 600 cazuri de trecere ilegală a frontierei, ceea ce reprezintă o scădere de 52 % în comparație cu trimestrul al patrulea al anului 2011. În timp ce în Grecia s-a înregistrat mai mult de jumătate din totalul cazurilor detectate de trecere ilegală a frontierei, în perioada iulie-septembrie 2012, această situație s-a schimbat în urma lansării operațiunii Shield, în august 2012, când Grecia a realocat aproximativ 1 800 de polițiști de frontieră la frontiera terestră cu Turcia. În perioada octombrie – decembrie 2012, Italia a raportat 31 % din toate cazurile detectate (4 231 de persoane), urmată de Grecia, cu 30 % din numărul total de cazuri (4 035 de persoane).

Se vor depune în continuare eforturi pentru a îmbunătăți colectarea informațiilor privind fluxurile de migrație în interiorul spațiului Schengen, în vederea lansării unei colectări periodice a datelor și a analizei mișcărilor migratorii neregulamentare în 2014.

 

Documentul integral, disponibil AICI.

Sursa: ec.europa.eu
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *