Ce crede Adrian Năstase despre aderarea la Schengen

În România, moda primăvară-vară, presupune, obligatoriu, basca Schengen. Este o bască de culoare portocalie, cu o insignă având trei litere M, C și V. Basca trebuie păstrată la îndemână și pusă pe cap de îndată ce, la Bruxelles, se stabilește directiva de modă pentru România. Anunțurile se fac de la Cotroceni, scrie fostul premier Adrian Năstase într-un articol publicat în Jurnalul.

AdrianNastase”Lăsând gluma la o parte, câteva observații în legătură cu tema Schenghen: Accesul în spațiul Schengen reprezintă pentru România un drept iar pentru partenerii noștrii din UE o obligație, conform Tatatului de aderare. ” continuă Năstase.

”Evident, și MCV și accesul în spațiul Schengen – se vede tot mai clar – au fost și sunt instrumente prin care Băsescu încearcă să-și realizeze interese personale, legate de controlul asupra unor instituții. Se vede clar că el este cel ce  vrea să se lege,  – prin intermediul PPE – Schengen-ul de MCV. Termenul decembrie (pentru viitorul raport MCV) este prea îndepărtat pentru planurile sale și atunci a dorit să forțeze, utilizând termenul din martie pentru Schengen și încercând, prin interpuși din străinătate, să lege Schengen-ul de MCV (numirea procurorilor, etc.) Și pentru Germania, electoral, termenul din martie este prea apropiat.”, susține Năstase, completând că aceste lucruri ”sunt evidente”.

Fostul premier susține Guvernul și declară că este de acord cu declarațiile lui Corlățean pe tema aderării la spațiul Schengen, în sensul că nu mai este o prioritate pentru România:

”Din punct de vedere tactic, premierul Ponta și ministrul Corlățean au procedat corect. Ei au anunțat că dacă, în martie,  decizia este amânată din nou, guvernul român va constata neîndeplinirea obligațiilor din partea unor parteneri, iar subiectul respectiv va fi pus “la frigider”, în așteptarea unei soluții politice pe relația respectivă.

Din punct de vedere diplomatic, în ultimele luni, accesul în Schengen a fost pe primul loc (“prioritar”) în talking-points (agenda de discuții) cu reprezentanții statelor membre ale UE. În felul acesta, alte teme importante (accesul la fondurile europene, bugetul pentru România, chestiuni de politică zonală, Republica Moldova, investiții, etc.) au fost “coborâte” în ordinea de “priorități”.” adaugă  Adrian Năstase.

Articolul integral, aici.

Sursa: Jurnalul.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.