Corlatean a cerut în Parlamentul olandez sprijinul pentru aderarea Romaniei la Schengen. Ce argumente a adus

titus corlatean hagaMinistrul de Externe, Titus Corlatean, a facut o vizita oficiala in Regatul Tarilor de Jos, prilej cu care a cerut sprijinul parlamentarilor olandezi pentru aderarea Romaniei la Schengen.

Cu ocazia vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Regatul Țărilor de Jos, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean a avut întâlniri la Parlamentul olandez, precum și o scurtă întrevedere cu președintele Senatului olandez, Fred de Graaf, potrivit unui comunciat MAE remis presei.

Cei doi înalţi demnitari au discutat stadiul relațiilor româno-olandeze și au evidenţiat dimensiunea economică și importanţa acesteia în extinderea și aprofundarea relațiilor bilaterale. Ministrul Titus Corlățean a insistat asupra importanţei unei decizii favorabile României pentru aderarea la Spaţiul Schengen la Reuniunea Consiliului JAI din martie 2013. (…)

În cadrul întrevederilor, şeful diplomaţiei române a pledat pentru consolidarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, inclusiv prin diversificarea domeniilor de cooperare. În egală măsură, discuţiile au relevat un potenţial semnificativ de aprofundare a dialogului politic şi coordonării între cele două state, pe temele aflate în dezbatere la nivel european şi internaţional. În contextul discuţiilor legate de evoluţiile la nivel european, ministrul român a solicitat sprijinul interlocutorilor pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Şeful diplomaţiei române a prezentat argumentele părţii române pentru susţinerea unei decizii favorabile de aderare a României la spaţiul Schengen, subliniind faptul că autorităţile române îşi îndeplinesc cu responsabilitate rolul care le revine la frontiera estică a UE.  România îndeplineşte  toate criteriile de aderare, stabilite de acquis-ul Schengen, fapt confirmat de Comisia Europeană. Din această perspectivă, demnitarul român a subliniat caracterul legitim al unei decizii favorabile pentru aderarea României la spaţiul Schengen, cu frontierele maritime şi aeriene, cu ocazia următoarei reuniuni a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din martie.

Membrii Comisiilor au salutat informațiile, evaluările și elementele transmise de șeful diplomației române, în contextul în care își vor definitiva poziția cu privire la aderarea României la spațiul Schengen și vor lua în considerare, în formularea acestei poziții, considerentele exprimate de guvernul olandez privind evaluarea pe MCV.

Sursa: MAE

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.