Corlăţean a exprimat la întâlnirea cu Westerwelle, omologul german, “aşteptarea legitimă” privind decizia pe Schengen

corlatean westerwelle mae.roMinistrul de Externe Titus Corlăţean a exprimat, luni, în întrevederea cu omologul german, Guido Westerwelle, “aşteptarea legitimă” ca o decizie pozitivă privind aderarea României la spaţiul Schengen să fie luată până la sfârşitul acestui an, potrivit unui comunicat MAE.

Textul comunicatului integral:

Cei doi miniştri au salutat stadiul foarte bun al relaţiilor bilaterale dintre România şi R. F. Germania, reliefat atât de contactele frecvente la nivel înalt din ultimii ani, cât şi de consolidarea poziţiei Germaniei, de prim partener comercial al României şi de investitor major.

Totodată, a fost evidenţiată contribuţia minorităţii germane din România şi a etnicilor germani emigraţi în R.F. Germania la dezvoltarea cooperării dintre cele două ţări. În context, ministrul român al afacerilor externe l-a informat pe omologul german despre adoptarea în Parlamentul român a Legii privind despăgubirea persoanelor deportate sau persecutate odată cu instaurarea regimului comunist în România, de ale cărei prevederi vor beneficia germanii originari din România care trăiesc în R.F. Germania. Decizia adoptată recent de Guvernul şi Parlamentul de la Bucureşti a fost salutată în termeni călduroşi de ministrul german.

Ministrul Titus Corlăţean a prezentat evoluţiile interne legate de aderarea la spaţiul Schengen şi a exprimat aşteptarea legitimă ca o decizie pozitivă pe această temă să fie luată până la finele anului curent. În acest context, a subliniat că autorităţile române îşi îndeplinesc cu responsabilitate rolul care le revine la frontiera estică a UE, precum şi toate criteriile stabilite în acquis-ul Schengen, fapt confirmat şi de Comisia Europeană.

Totodată, a fost reafirmat interesul comun de a contribui la dezvoltarea în Vecinătatea Estică a UE a unui spaţiu stabil şi prosper, dar şi pentru susţinerea perspectivei europene a regiunii Balcanilor de Vest. Cei doi miniştri au abordat situaţia din Republica Moldova, exprimând sprijin pentru continuarea măsurilor de reformă internă şi a promovării obiectivelor europene ale noului executiv de la Chişinău. Ministrul Titus Corlăţean a subliniat importanţa acordării unei perspective europene clare Republicii Moldova, precum şi necesitatea unor progrese, în contextul Summit-ului de la Vilnius, în ceea ce priveşte Acordul de asociere, Acordul de liber schimb şi procesul de liberalizare a vizelor.

O atenţie deosebită a fost acordată evoluţiilor din Orientul Mijlociu şi Apropiat, cei doi miniştri având un schimb de vederi în urma recentelor turnee pe care le-au efectuat în regiune. Ministrul român al afacerilor externe, care înainte de a sosi la Berlin a vizitat Egiptul şi Marocul, a subliniat disponibilitatea României de a contribui în continuare la procesul de democratizare, construcţie şi reconstrucţie instituţională din regiune.

Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă amicală care a confirmat parcursul pozitiv al  relaţiilor bilaterale.

Sursa: MAE.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.