Cristian Diaconescu: ”Cu regret despre o ocazie irosită, Schengen”

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al Romaniei își exprimă, pe blogul personal, regretul cu privire la esecul Romaniei de a adera la Schengen.

Acesta scrie despre ocazia ”irosită” de către diplomatia romaneasca si face o cronologie a evenimentelor ce au dus la situatia actuala si opozitia unor state privind aderarea tării noastre la Schengen.

Redam articolul publicat de Cristian Diaconescu: 

Cristian DiaconescuIn mandatul de ministru al afacerilor externe, in primavara anului trecut am efectuat o vizita oficiala la Berlin unde m-am intalnit cu ministrul de externe german Guido Westerwelle. La inceputul anului 2012 lucrurile stateau asa:

“Ministrul german al Afacerilor Externe a subliniat sustinerea Germaniei pentru aderarea in acest an a Romaniei la Acordul Schengen. Germania ramane consecventa astfel aderarii conform calendarului agreat“.

Mai mult,  Guido Westerwelle declara: „Romania can count on German support for the annulment of the veto on Schengenimposed by the Netherlands and Finland!”

In luna martie 2013, Germania isi schimba punctul de vedere:

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat duminica, intr-un interviu acordat pentru presa germana, ca tara sa va face uz de dreptul de veto daca Romania si Bulgaria vor insista sa puna pe agenda Consiliului JAI de saptamana viitoare subiectul intrarii in Schengen. Agenda Consiliului JAI nu a fost inca definitivata, ea urmand sa fie stabilita in zilele urmatoare, premergatoare reuniunii care are loc in 7-8 martie. Presedintia irlandeza a UE a anuntat recent ca subiectul ar putea fi pus pe agenda, iar guvernul roman a precizat ca va decide marti mandatul cu care oficialii nostri vor merge la consiliu.” (Ziare.com)

In luna februarie a anului 2012, mai exact oe 4 februarie 2012 la Munchen, m-am intalnit cu ministrul pentru afaceri europene din Finlanda, domnul Alexander Stubb, ocazie cu care acesta mi-a confirmat faptul ca tara sa sustine aderarea la Schengen in doua etape si ca urmeaza a fi facut un anunt oficial in acest sens cu ocazia vizitei domniei sale la Bucuresti. Acest lucru s-a intamplat in data de 3 aprilie 2012, atunci cand reprezentantul Finlandei a decalarat:

“Multumesc foarte mult Cristian si ma bucur ca ma aflu aici (n.n. la Bucuresti)” spre rusinea mea sunt pentru prima data la Bucuresti si o consider o mare lacuna in educatia mea, un lucru care se pare ca s-a rezolvat astazi. Cristian si cu mine am stat alaturi multi ani la Consiliile de la Bruxelles, ca ministrii de externe, si ma bucur nespus de mult ca sunt aici. Am impins disctiile noastre, in aceasta dupa amiaza, catre subiecte precum Acordul Schengen, si ar vrea sa informez pe toata lumea ca Finlanda sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen in doua etape (….) Am avut discutii aprinse in Parlament pe aceasta tema dar am cazut de acord ca trebuie sa facem tot ce tine de noi ca Romania sa devina membru Schengen.” – Alexander Subb – Ministrul Afacerilor Europene din Finlanda, Bucuresti, 4 aprilie 2012. (Realitatea.net)

6 martie 2013

FINLANDA RESPINGE ADERAREA ROMÂNIEI la Schengen Ministrul finlandez de Interne Päivi Räsänen a respins afirmaţiile potrivit cărora poziţia Helsinki este legată de problema romilor est-europeni care vin să cerşească în oraşele finlandeze.

FINLANDA RESPINGE ADERAREA ROMÂNIEI la Schengen Räsänen a declarat că România şi Bulgaria au fost primite prea uşor în UE. Finlanda a afirmat anterior că este îngrijorată de faptul că cele două ţări nu vor putea securiza în mod corespunzător frontierele externe ale UE din cauza corupţiei.

Sper ca asa lucrurile sunt mai clare pentru toata lumea !

ITALIA: Tot in luna aprilie 2012, am vizitat Roma in calitate de Ministru al Afacerilor Externe, ocazie cu care m-am intalnit cu omologul meu de la acea vreme, un interlocutor cu totul deosebit si agreabil, Ministrul Giulio Terzi – alaturi de alte subiecte extrem de consistente si cu aplicabilitate imediata, am primit asigurarile oficiale ca Italia sustine Romania pentru aderarea la Acordul Schengen.

Va rog trageti singuri concluziile care se pot extrage si cantariti viitorul acestei tari functie de adevarul indiscutabil care arata ca toate aceste tari ne-au sustinut crezand in vocatia noastra europeana si destinul nostru european.

 

Sursa: cristiandiaconescu.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.