CRPE: De ce nu se poate decupla Bulgaria de România pentru aderarea la Schengen

La începutul toamnei 2010, principalii actori politici și instituționali declarau aderarea la Schengen ca fiind  principala prioritate a României (Traian Băsescu vorbea despre prioritatea „zero”). Deși erau semnalate câteva întârzieri, politicienii români nici nu-și imaginau că acest obiectiv nu va fi bifat și  contorizat la capitolul de succese politice, numai bun  de “vândut” în campania electorală.

După cum știm, acest lucru nu avea să se întâmple.

De ce nu am intrat în Schengen la data planificată?

Răspunsul oficial a fost că din cauza Bulgariei. În  evaluările Sch-Eval, Bulgaria a avut un raport negativ  pe frontiera terestră cu Turcia.

Cu toate acestea, după recentele evenimente politice din România, președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso a declarat că Bulgaria este pregătită să adere la Schengen fără a face vreo mențiune cu privire la țara noastră.

Vara politică agitată, în care statul de drept a fost pus în pericol în România, pare să cântărească destul de greu în decizia Statelor Membre de a da undă verde României de a adera la Schengen, cu toate că din punct de vedere tehnic România este capabilă să păzească granițele externe ale Uniunii.

În acest context extrem de politizat, atât la București cât și la Bruxelles, o problemă reală și nespusă întârzie decizia de a primi atât România cât și Bulgaria în clublul Schengen. În timp ce politica de liberă circulaţie este supusă unor noi presiuni migraţioniste neaşteptate, Comisia, Parlamentul şi Consiliul European au negociat un nou pachet legislativ de guvernanţă Schegen ce ar putea folosi şi României şi Bulgariei pentru a accede la spaţiul Schengen, arată studiul CRPE. Aceasta în speranţa că-şi vor continua reformele în justiţie, procesul Schengen fiind acum legat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie iar ultimul raport din vara 2012 nefiind prea favorabil celor două ţări.

Comisarul pe Justiție Viviane Reding a declarat pentru Le Monde că nu ar fi surprinsă dacă Statele Membre ar decupla Bulgaria de România în drumul spre spațiul Schengen.

Citește continuarea raportului CRPE aici.

Sursa: CRPE.ro, autor: Ciprian Ciucu

Foto: ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.