Cum reactiona MAE in 2010 la scrisoarea franco-germana care bloca aderarea Romaniei la Schengen: Este o discriminare

Asocierea dintre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare nu are niciun temei, juridic sau de oportunitate, si reprezintă o discriminare ”a României şi Bulgariei faţă de modul în care au fost tratate statele care au aderat la Schengen la ultima extindere” era replica MAE la o scrisoare semnata de ministrii de interne francez si german în care cereau amanarea intrării României și Bulgariei în Schengen.

Schengen”Nu există niciun temei, juridic sau de oportunitate, pentru o asociere între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) din domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. De altfel, scrisoarea recunoaşte că nu poate fi stabilită o astfel de legătură „rigidă” de condiţionalitate între cele două. Este vorba despre procese diferite, cu instrumente specifice de evaluare şi decizie. România colaborează constructiv în cadrul MCV cu Comisia Europeană şi cu statele membre şi nu poate fi de acord cu deturnarea  sensului acestui instrument distinct.” se arată într-un comunicat publicat de MAE, în 2010.

Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen“, scriau ministrii francez si german in scrisoare.

“Nu este posibil sa nu luam in calcul aceste carente, constatate de Comisia Europeana in Mecanismul de Cooperare si Verificare”, susțineau oficialii referindu-se la raportul MCV publicat de Comisia Europeana în 2010.

Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adica atunci cand vor fi facute progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate“, se arata in document.

Ce susținea MAE: 

  • Traversarea cu succes a misiunilor de evaluare in domeniul frontierelor externe si aprobarea rapoartelor aferente acestor misiuni este o dovada de necontestat a faptului ca Romania si-a indeplinit in totalitate angajamentele asumate
  • Romania implementeaza un sistem tehnic de ultima generatie de supraveghere a frontierei terestre cu sprijinul tehnologiei furnizate de compania franco-germana EADS.
  • Incepand cu data de 5 noiembrie 2010, Romania este conectata deja la SIS si gestioneaza in conditii de deplina securitate aceste date. Tehnologia si aparatura folosita de Romania pentru conectarea la SIS sunt de ultima generatie, iar pregatirea profesionala in a folosi aceste echipamente este la cele mai inalte standarde, aspecte apreciate si cu ocazia ultimei misiuni de evaluare in domeniul SIS din aceasta luna.
  • Ultima misiune de evaluare a Comisiei din luna noiembrie 2010 in domeniul MCV reconfirma faptul ca autoritatile romane au continuat eforturile de reformare a sistemului judiciar si de combatere a coruptiei si au adoptat initiative legislative importante care raspund  recomandarilor Comisiei.

Reactia integrala a MAE la scrisoarea franco-germana, AICI.

Surse: MAE.ro, RFI.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *