Schengen: Grupul PPE solicită Consiliului UE să își reconsidere poziția

Într-un comunicat remis Calea Europeană, președintele grupului PPE, Joseph Daul cere Consiliului UE să își reconsidere poziția cu privire la excluderea Parlamentului European din dosarul reformei Schengen.

Joseph Daul, consideră inacceptabilă și o încălcare a metodei comunitare decizia Consiliului de a modifica temeiul juridic pentru noul mecanism de evaluare a spațiului Schengen cu scopul de  a exclude Parlamentul European precum  și exercitarea competențelor sale în calitate de co-legiuitor. În timpul dezbaterilor de astăzi (12 iunie 2012) despre baza legală a mecanismului de evaluare a spațiului Schengen, Joseph Daul a dezaprobat lipsa de reacție a premierului danez în calitate de președinte al Consiliului UE fiind așteptată poziția sa în timpul sesiunii plenare în această săptămână.

Președinția daneză, aparent, nu respectă suficient cei 500 de milioane de europeni și nu se obosește să le explice de ce le-a negat membrilor acestui Parlament dreptul de a co-decide ceva la fel de important precum libera circulație a persoanelor. Prin urmare, din punctul de meu de vedere, consider că începând cu seara de 7 iunie, președinția daneză nu mai este un interlocutor credibil. De acum și până pe 30 iunie noi ne vom adresa exclusiv fie Consiliului European, fie informal președinției următoare a Ciprului” a declarat Joseph Daul.

Președintele celui mai mare și mai influent grup din PE solicită Consiliului să-și reconsidere poziția: ”Soluția la problemele noastre nu este închiderea granițelor. Soluția este, în schimb, împărțirea suveranității, gestionarea comună în spiritul încrederii reciproce a ceea ce avem noi mai de preț- libertatea.”

Joseph Daul a subliniat importanța păstrării metodei comunitare:” Președinția daneză a rupt relația de încredere cu Parlamentul deoarece s-a îndepărtat nesăbuit de la principiul fundamental al metodei comunitare. Acest principiu asigură faptul că statele mai mari nu își impun voința asupra celor mai mici; asigură faptul că interesul general european îl depășește pe cel național. Parlamentul European, împreună cu Comsia Europeană sunt garanții metodei comunitare si nu avem nicio intenție de a o abandona.”

Discursul integral poate fi gasit aici.

Foto: vecer.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.