Schengen: Guvernul olandez se pregătește să își anunțe poziția oficială în legătură cu aderarea României în urma raportului MCV din iulie

Olanda se pregătește să își anunțe poziția oficială în legătură cu aderarea României la Schengen în urma recentelor evenimente de pe scena politică și europeană. 

Într-un răspuns transmis la solicitarea Calea Europeană privind modul în care comentează Guvernul olandez raportul MCV din iulie, având în vedere faptul că Olanda a fost printre primele țări care au conectat progresele în justiție de aderarea României la Schegen, un oficial al Ministerului Afacerilor Externe olandez precizează că până la sfârșitul  acestei veri vor fi analizate progresele de la raportul din 2011, urmând ca Olanda să își anunțe în septembrie, după consultarea cu alte state membre, poziția sa.

Este cunoscut faptul că din cauza votului negativ al Olandei, aderarea României  la Schengen a fost blocată iar Țara Lalelelor a invocat drept principial argument situația justiției și a corupției din România.

 

Olanda nu va relua negocierile pe aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen până nu vede două rapoarte bune.

„Progrese sunt vizibile în ambele ţări, în special în România. Este un pas înainte, dar mai sunt multe de făcut. Olanda doreşte două rapoarte consecutive care să indice progrese ireversibile şi de lungă durată în combaterea corupţiei şi crimei organizate. Vom vedea în iulie, după raportul complet al Comisiei Europene“, a declarat în februarie  ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Ben Knapen.

Olanda anunța că nu va aproba probabil aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen înaintea alegerilor anticipate care vor fi organizate în această toamnă, după demisia de luni a Guvernului olandez condus de premierul Mark Rutte, a apreciat în aprilie un expert olandez.

O evoluţie pozitivă a demersurilor celor două state membre ale Uniunii Europene de aderare la Schengen este improbabilă în cazul formării unui Cabinet interimar în Olanda, a declarat Schout pentru agenţia bulgară de presă BTA.

Expertul consideră că Parlamentul olandez ar putea aproba aderarea României şi Bulgariei la Schengen dacă vede un raport pozitiv în iulie referitor la cele două ţări, în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

 

Andrei Marga: Calendarul intrării României şi Bulgariei în Schengen nu s-a modificat

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat că nu s-a modificat calendarul intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen în urma raportului pe MCV, aceasta fiind în continuare posibilă în două etape: octombrie 2012 cu frontierele aeriană şi maritimă, iar martie 2013 cu frontierele terestre.

Nu s-a modificat nimic din calendarul intrării României şi Bulgariei în Schengen. Nu există o modificare (…) Sigur, lumea trebuie să distingă aici între două paliere, palierul evoluţiei discuţiilor cu privire la intrarea în Schengen şi palierul discuţiilor politice care este conţinut în ultima parte a raportului MCV. Angajamentul nostru este să aplicăm ceea ce este acolo, cele 11 puncte şi nu sunt raţiuni să ne tragă în jos. Ceea ce înseamnă octombrie 2012 cu frontiera maritimă şi cu frontiera aeriană şi martie 2013 cu frontiera terestră”, a declarat Marga.

De asemenea, întrebat de poziţia Olandei care aştepta un raport pe MCV pozitiv în iulie pentru a da undă verde aderării la Schengen, Marga a spus că nu există până la această oră o modificare a poziţiei guvernului de la Haga, care depinde şi de poziţia exprimată de Germania şi Franţa, precum şi de alegerile care vor avea loc în septembrie în Olanda.

 CE: România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea la Schengen

MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen sunt probleme care trebuie tratate separat declara în luna februarie a.c. purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, adăugând că, în opinia Comisiei Europene, “ambele ţări îndeplinesc criteriile necesare aderării la Spaţiul Schengen”

Legătura între MCV şi aderarea la Schengen trebuie clarificată. MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen sunt probleme care trebuie tratate separat“, a declarat, miercuri, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, precizând că această poziţie a mai fost exprimată anterior de preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.

El a adăugat că “Bulgaria şi România trebuie tratate cu corectituduine”. “Ambele ţări îndeplinesc criteriile necesare aderării la Spaţiul Schengen”, a spus Gray.

Citește și  Raportul pe MCV a fost prezentat. Barroso: România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei. Reacția lui Ponta.

Andrei Marga: “Am sentimentul lăuntric că vom adera la Schengen în toamnă”

Corlăţean: Sunt demersuri politice de a menţine decizia aderării la Schengen în septembrie

Barroso: Cred că este corect ca România să adere la zona Schengen

Foto: superstock.com

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Schengen: Guvernul olandez se pregătește să își anunțe poziția oficială în legătură cu aderarea României în urma raportului MCV din iulie

  1. Pingback: Germania: "Deschiderea frontierelor Schengen pentru România e imposibilă la acest moment" | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *