Schengen: MAE român îi transmite premierului francez să nu uite ce a promis la Bucureşti

ayrault Ponta gov.roMinisterul Afacerilor Externe (MAE) îşi schimbă tonul referitor la noua dezbatere anti-aderarea României la Schengen care a apărut în mediul politic francez. Dacă, în urmă cu o săptămână, când ministrul francez de Interne declara că deschiderea spaţiului Schengen pentru români şi vecinii bulgari „nu este pe ordinea de zi”, Externele declarau că România contează „întru totul” pe sprijinul Franţei, acum, ministerul condus de Titus Corlăţean îşi exprimă „speranţa” că premierul francez nu a uitat că a promis, în iulie, la Bucureşti, sprijinul ţării sale pentru aderarea în două etape la spaţiul Schengen, relatează Gandul.info.

Întrebată de Gandul ce discuţii se poartă în aceste zile, de când a revenit în dezbaterea publică franceză dosarul Schengen, între Bucureşti şi Paris, diplomaţia română a dat asigurări că se află „în contact permanent cu partenerii francezi” pe tema aderării României la acest spaţiu.

Partea română îşi exprimă aşteptarea ca Franţa,  partener tradiţional şi strategic al României, să acţioneze atât în spiritul relaţiei bilaterale substanţiale, cât şi în contextul recunoaşterii finalizării procesului de evaluare şi a îndeplinirii criteriilor privind aderarea, aspect consacrat la nivelul Consiliului UE şi al Parlamentului European (…). Ne exprimăm, astfel, speranţa că parametrii soluţiei convenite privind aderarea dublu-etapizată, reconfirmate cu Premierul Ayrault (în iulie, la Bucureşti, n.red.), rămân, în continuare, valabili”, a transmis MAE.

Sursa: Gandul.info

Foto: gov.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.