Stolojan, despre Schengen: Mesajul neoficial transmis de liderii europeni este ”Degeaba îndepliniți criteriile tehnice, dacă în spatele computerului stă un om care e corupt”

Eurodeputatul PDL Theodor Stolojan speră ca România să primească o veste bună în privinţa aderării la Spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 7-8 martie.

Theodor_StolojanEu sper să avem o şansă să putem măcar în prima etapă, aşa cum a fost o înţelegere acum un an de zile, respectiv cu porturile şi aeroporturile, urmând ca în etapa a doua să putem primi liber în Schengen şi cu transporturile rutiere. Totuşi, aş vrea să precizez un lucru foarte limpede: dacă n-ar fi fost evenimentele din vara anului trecut, acea încercare de lovitură de stat, România era acum în prima etapă acceptată în Schengen, respectiv cu aeroporturile şi porturile. Eu sper totuşi ca acum, în martie, fiind din nou problema pe agenda Consiliului JAI, să reuşim acest lucru”, declară politicianul, citat de RFI și preluat de Mediafax.ro.

“Trebuie să înţelegem un lucru pe care foarte mulţi demnitari nu doresc să-l spună limpede şi anume: oficial, nici un stat membru nu ne poate spune «domnule, nu îndepliniţi criteriile de intrare în Schengen», pentru că aici există o reglementare foarte clară, care spune ce criterii trebuie să îndeplineşti pentru a fi admis în Spaţiul Schengen şi România îndeplineşte aceste criterii. În orice întânire oficială, nimeni nu-ţi poate spune oficial altceva. (…) . Însă neoficial, ni se spune ceea ce ni se spune şi nouă aici, în Parlamentul European: «degeaba aveţi aparate care survolează graniţele, degeaba aveţi aparate cu infra nu ştiu ce, cu căldură, care simt şi un animal când trece graniţa, când în spatele computerului stă un om care e corupt sau care are cu totul alte valori decât cele care trebuie». Deci ăsta e mesajul neoficial care ni se spune şi sigur că el este legat de întregul sistem de luptă anticorpuţie din România, de întregul sistem judiciar, de eficienţă etc.”.

Surse: Mediafax.ro, RFI
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.