Traian Băsescu: Sunt cel puţin şapte state care ar fi votat împotriva aderării României la Schengen. Salut poziţia premierului cu privire la mandatul Guvernului în Consiliul JAI

traian basescuDupă ce premierul Victor Ponta a anunţat astăzi că România nu va cere un vot în Consiliul JAI din 7-8 martie pentru a evita un veto al Germaniei, preşedintele Traian Băsescu a salutat poziţia Guvernului, în declaraţia de presă, însă a susţinut că din punctul său de vedere “strategia corectă” nu este renunţarea la aderare, ci cererea unui nou termen pentru septembrie sau decembrie, notează Gandul.info.

Principalele declaratii ale presedintelui, potrivit presidency.ro:

– Încep prin a saluta poziţia exprimată astăzi de primul-ministru cu privire la mandatul pe care îl are reprezentantul Guvernului pentru şedinţa JAI din 7 – 8 martie. Cred că este o revenire la normalitate. Aş dedica această întâlnire cu presa unor realităţi europene, pentru că se pare că trăim în lumi paralele. Nu înţelegem care sunt misiunile noastre principale ca stat membru al Uniunii Europene. Sunt multe alte elemente, dar două elemente sunt fundamentale pentru integrarea României în Uniunea Europeană: intrarea în spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro.

– România are ca obiectiv major intrarea în zona Schengen. Nu mă refer că aceasta e prioritate numai din punct de vedere economic. O dată intraţi în Schengen avem alt culoar în aeroport. Camioanele nu mai stau în vamă. Pentru noi este esenţială intrarea în Schengen şi din punct de vedere al procesului de integrare şi din punct de vedere economic şi, poate cel mai important aspect, este cel politic.
Obiectivul intrării în Schengen rămâne un obiectiv fundamental pentru România. Niciun sacrificiu nu e prea mare.

Despre declaraţia ministrului german de Interne: Vă pot spune că-l cunosc, este un suporter al României, însă oricine citea ultimul raport MCV ar fi făcut un pas înapoi. Se încearcă acreditarea ideii că problema pentru care Germania este împotrivă este legată de romi, de pericolul invaziei, se teme Germania de invazia câtorva zeci de mii de români. Ministrul Friedrich discută problema romilor, a migraţiei, dar nu condiţionează accesul României în Schengen de aceste lucruri, ci propune nişte măsuri. Eu am integral interviul, el a fost prelucrat funcţie de interesele fiecărei televiziuni. El se află aici. Şi bine ar fi, când vorbim de declaraţii ale unor demnitari europeni, să le reproducem corect şi în sensul lor. Din punct de vedere al ministrului german de Interne, România şi Bulgaria au o singură problemă, şi a fost definită cu un singur cuvânt: corupţie. Şi asta s-a văzut reflectată în raportul MCV din luna ianuarie de anul acesta.

– Văd că suntem foarte supăraţi că am cheltuit bani mulţi şi nu ne primesc în Schengen. Vă dau cifrele corecte cu costurile României. 470 de milioane de euro – facilitate Schengen, bani de la UE. Bani de la Uniunea Europeană, de la contribuabilul german, francez, olandez, cei care ne critică. Şi bugetul de stat al României: 88 de milioane de euro – echivalent, s-au cheltuit lei -, bani care au fost cheltuiţi pentru aşa-numite cheltuieli neeligibile în Schengen. Probabil s-au făcut construcţii, s-au făcut cheltuieli care nu erau eligibile din bani Schengen, care vizează în principal tehnica, dacă nu mă înşel. Aş vrea să mai clarific un lucru, ca om care ştie mecanismele de funcţionare ale Uniunii Europene: Germania nu este singura care ar fi votat împotriva României. Sunt cel puţin şapte state care, dacă s-ar fi ajuns la vot, ar fi votat împotrivă, din cauza Raportului MCV – şapte state pe care le ştiu eu. Dar este foarte posibil ca, în momentul în care ministrul german de Interne ridica mâna sus, să fie majoritate împotrivă. Ştiu foarte bine cum funcţionează consiliile interguvernamentale şi interstatale în Uniunea Europeană. Deci, prudenţa arătată astăzi de primul-ministru este de bun augur şi sper să se menţină în această linie.

Întrebare: Cu cancelarul german Angela Merkel, aţi discutat pe acest subiect sau veţi discuta?

– Vă asigur că am discutat intens cu cancelaria de la Berlin, în aceste zile, la nivelul consilierilor pe probleme europene.

– Schengen e parte a politicii UE. Chiar guvernul nostru a acceptat în septembrie această menţiune. Noi am acceptat această menţiune în septembrie. Nu eu am fost acolo. Această menţiune este în toate documentele.

– Poziţia corectă e să se ia notă şi să stabilim un alt termen în care să discutăm accesul în Schengen. Ştiind foarte bine atmosfera, punctul meu de vedere e că ar trebui să obţinem o altă dată, septembrie sau decembrie.

Discursul integral susținut de președinte, aici.

Surse: presidency.ro, Gandul.info
Foto: presidency.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.