Băsescu, despre Schengen: Când 13 te susțin, trei vorbesc și restul tac, la ce te gândești? Europenii ne-au spus: Fiți atenți la MCV. Nu ni se cer lucruri extraordinare.

traian basescuÎntr-un interviu pentru canalul Digi 24, șeful statului a comentat subiectul Schengen, spunand că ”legal, este de acord cu Ponta” în privința faptului că ministrul Fenechiu nu a fost condamnat, insa a continuat dand exemplul Germaniei unde ministrii au demisionat in urma unor suspiciuni de plagiat, sustinand că ”nu poți să stai cu dosar în instanță când ești susceptibil că poți influența”

Redam un fragment din discursul presedintelui, asa cum este prezentat de EVZ.ro:

Despre aderarea la Schengen:

– Acum avem o majoritate confortabilă care poate lua steagul singură, dar pe care o pot ajuta cu experiența și credibilitatea pe care mi-am construit-o.

– Cred că este mai puțin important dacă liberalii au fost în sală. Important este că proiectul există și suntem la un pas de Schengen, doi pași de euro și aproape să fim stat de drept.

– Legal, sunt de acord cu Ponta: nu l-a condamnat nimeni (N. Red: pe Fenechiu).

– Asta este marea scăpare a înțelegerii termenilor europeni. Dincolo de lege există niște standarde. Nu poți să stai cu dosar în instanță când ești susceptibil că poți influența: stai la masă cu ministrul Justiției, cu premierul. Partidul tău numește oameni în Justiție. Ambasadorul Germaniei a pus degetul pe rană. De ce este de neînocuit un astfel de politician?

– În cabinetul Angelei Merkel, doi miniștri acuzați de plagiat au plecat imediat.

– Vedem că avem program suspendat pe Transporturi. Singurul program care nu se deblochează. Nu am nimic cu Fenechiu. Mă uit doar cum stăm blocați într-un singur om.

– În decembrie, am ridicat în Consiliu problema Schengen. A fost de acord  și Germania, și Finlanda, și toată lumea. Dar au spus: fiți atenți la MCV. Nu ni se cer lucruri extraordinare. Trebuie să ne pliem pe realitate.

– Frontiera României este la fel de sigură ca și cea a Olandei prin Rotterdam. Nu puteți să-mi spuneți că nu există riscuri pe frontiera Franței, Italiei… Toată opoziția la intrarea în Schengen s-a oprit la MCV.

– Mă uit: este un șef de ANSVA, care n-a spus de unde este laptele infestat. Astfel de gesturi care par mărunte ne marchează. Un gest bun: premierul l-a dat afară pe secretarul de la Educație.

– Toate țările vor în etape (N.Red: intrarea în Schengen). Frontiera aeriană și maritimă mai întâi. Când 13 te susțin, trei vorbesc și restul tac, la ce te gândești? Cert: 13 state ne-au susținut. Dacă se punea la vot nu știi la ce să te aștepți. Trei au spus nu. Până la 26 mai era drum. Au fost state care au spus: nu mă leg la cap dacă este Germania. Dar dacă s-ar fi ajuns la vot poate s-ar fi solidarizat cu Germania. Franța nu a avut ministru, a fost ambasadorul.

Interviul integral, AICI.

Sursa: EVZ.RO
Foto: presidency.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.