Scotia vrea sa organizeze un referendum privind independenta fara sa consulte guvernul londonez

Guvernul scoţian, condus de Alex Salmond, doreşte să poată organiza un referendum privind eventuala independenţă a Scoţiei faţă de Regatul Unit fără să consulte guvernul central de la Londra, informează Huffington Post, potrivit Gandul.info.

Salmond insistă asupra datei propuse de guvernul pe care îl conduce pentru organizarea referendumului, în toamna anului 2014, o poziţie care contrastează cu aceea a guvernului de la Londra. El a subliniat că guvernul de la Londra şi cel de la Edinburgh au perspective diferite.

Guvernul central, condus de David Cameron, consideră că nu poate fi organizat un referendum privind independenţa Scoţiei în actualele condiţii legislative, impuse odată cu formarea Regatului Unit.

Parlamentarul scoţian, Sir Mezies Campbell, indică posibilele impedimente legale ale unui asemenea referendum.

“Nimeni nu pune în discuţie legitimitatea lui Alex Salmond de a organiza acest referendum”, a declarat Campbell, “însă există o distincţie importantă între un mandat politic şi legalitate. Ar mai rămâne Scoţia membru al Uniunii Europene dacă ar deveni independentă?”, citeaza Gandul.info.

Sursa articol: Gandul.info
Sursa foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *