Scutul european antirachetă ar putea intercepta rachete intercontinentale ruse până în 2020

Statele Unite şi NATO au fost de acord, la summitul de la Lisabona din 2010, să dezvolte un sistem de apărare antirachetă, însă negocierile dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică sunt dificile, Rusia considerându-l o ameninţare la adresa securităţii sale şi solicitând garanţii că acesta nu vizează capacitatea sa strategică de disuasiune nucleară, scrie Mediafax.

“Până în 2018-2020 – adică fazele trei şi patru ale dezvoltării sistemului de apărare antirachetă în Europa – continentul va beneficia de un nivel suficient de apărare antirachetă pentru a fi capabil să intercepteze o parte a rachetelor balistice intercontinentale ale Rusiei şi rachetele balistice lansate de submarine” , a declarat Patruşev în cadrul unei conferinţe asupra apărării antirachetă, la Moscova, informează RIA Novosti în ediţia electronică.

“Regiunile geografice şi caracteristicile tehnice ale acestor sisteme de apărare antirachetă creează baze pentru pericole suplimentare, în special având în vedere nivelurile actuale şi viitoare ale armamentului de înaltă precizie al Statelor Unite”, a continuat el. “Experţii noştri afirmă că alte ţinte, care să necesite o apărare antirachetă serioasă împotriva lor, nu există”, a subliniat secretarul Consiliului rus de Securitate.

De asemenea, Patruşev a apreciat că instalarea unui sistem de apărare antitrachetă în Europa, care are loc fără acordul Rusiei şi care va conduce la o degradare a nivelului disuasiunii sale nucleare, ar putea conduce la o “dezechilibrare a stabilităţii strategice” atât la niveluri regioanle, cât şi la nivel global. “Refuzul de a discuta condiţiile de furnizare a unor garanţii constrângătoare juridic în vedeea instalării unui sistem care să nu fie îndreptat împotriva Rusiei ne întăreşte convingerea că scopul real al acestui sistem antirachetă poate fi diferit de cel declarat”, a continuat acesta.

Lideri militari şi politici ruşi i-au avertizat deja pe partenerii lor occidentali, în mai multe rânduri că, în cazul unui eşec al negocierilor, Rusia ar putea adopta o serie de măsuri, inclusiv instalarea unor sisteme Iskander de rachete nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune în enclava Kaliningrad. Conferinţa “Factorul apărării antirachetă în formarea unui nou spaţiu de securitate” este organizată joi şi vineri la Moscova de către Ministerul rus al Apărării. La eveniment participă reprezentanţi din 50 de ţări, inclusiv din cele 28 de state NATO, China, Coreea de Sud, Japonia şi OSCE.

Sursa: Mediafax.ro

Foto: fas.org

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Scutul european antirachetă ar putea intercepta rachete intercontinentale ruse până în 2020

  1. Pingback: Oficial rus: Elementele scutului antiracheta din Romania nu au potential antirusesc | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *