Se mentine riscul de recesiune pentru Europa

Am iesit din criza? Suntem pe drumul redresarii? Se transmit mesaje optimiste?Din partea cui?

Adrian Marius DobreDaca ii intrebam pe liderii politici europeni raspunsul lor este ca deja construim o politica de crestere economica si de creare a locurilor de munca. S-au prezentat multe programe, variante si posibilitati. In schimb, daca consultam statisticile asupra starii economiei, in special a celei din zona euro, ne dam seama ca suntem departe de a fi scapat de criza.

Majoritatea statelor europene reclama scaderi ale PIB-ului, ingrijorari cu privire la contractarea economiei, scaderi ale activitatii economice si a investitiilor publice, intr-un singur cuvant – se reclama RECESIUNE…

Zona euro se afla in zona unui recul de 0,6% pe un singur trimestru, situatie care a fost comparata cu una dintre cele mai grave inregistrate din 1995 pana in prezent, de cand Eurostat emite statistici.

Portugalia inregistreaza o contractie de 3,2% a PIB-ului, Spania a incheiat anul cu o scadere de 0,6%, Cehia este si ea afectata si a finalizat anul cu o scadere de 1,1% a PIB-ului, economia maghiara s-a contractat cu 1,7%, pozitionandu-se pe locul al patrulea in topul tarilor din zona recesiunii economice – Grecia, Portugalia si Cipru fiind fruntase.  Cu o asemenea enumerare suntem departe de a fi optimisti.

Majoritatea arata acum cu degetul catre masurile de austeritate! Faptul ca se cauta mereu un vinovat nu schimba cu nimic starea Europei, care se afla intr-o continua deriva.

Si totusi s-a format o plaga care se extinde continuu. S-a admis ca masurile de austeritate au produs si produc efecte devastatoare pentru economie, pentru cresterea economica, dar nimeni nu se grabeste sa puna ceva in loc, sa schimbe directia prin actiuni. Dintr-un avant entuziast liderii europeni se rezuma la vestitul discurs privind cresterea economica si apoi tacere…

Pericolul instabilitatii politice nu a disparut, am vazut asta in cazul Italiei si a recentei Bulgarii.

Intrebarea care ramane este Cine va infrunta cu sinceritate aceasta problema? Si cand?

Intre timp, asa cum sublinia si Stiglitz „austeritatea ramane o condamnare la moarte pentru cei saraci.”

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.