Se pregăteşte ieşirea Greciei din zona euro? Partidul cancelarului Angela Merkel propune ca un stat să poată renunţa la moneda unică fără a ieşi din UE

Investitorii au noi motive de îngrijorare după ce membrii Uniunii Creştin Democrate (UCD) a cancelarului german Angela Merkel au promulgat o rezoluţie vizând posibilitatea de a aduce schimbări tratatelor europene, pentru a permite statelor membre să iasă voluntar din zona euro fără a fi nevoite să renunţe, în acelaşi timp, la statutul de membru al Uniunii Europene (UE), informează The Wall Street Journal , potrivit gandul.info.

Dobânzile obligaţiunilor de stat italiene cu o maturitate de 10 ani au depăşit nivelul de 6,7% după ce Jens Weidmann, guvernatorul băncii centrale germane, a reprimat orice speranţă de intervenţie a Băncii Centrale Europene (BCE), pentru a stabiliza piaţa titlurilor de stat şi pentru a câştiga timp pentru noul guvern al lui Mario Monti.

“Politica monetară nu poate şi nu trebuie să rezolve problemele statelor şi ale băncilor”, a declarat el în cadrul unui forum care a avut loc la Frankfurt, cerând astfel stoparea presiunilor în creştere ale statelor lumii asupra reprezentanţilor BCE în vederea încălcării regulilor iniţiale cu privire la monetizarea datoriei, scrie The Telegraph.

După doar câteva ore de la acest anunţ, cancelarul german Angela Merkel a cerut, în cadrul unui discurs, care a avut loc în cadrul reuniunii UCD de la Leipzing, punerea în aplicare a “unui impuls pentru crearea unei noi Europe şi pentru unitate politică”, dar s-a pronunţat împotriva eurobondurilor sau a oricăror forme de transfer fiscal către statele din zona euro care prezintă o economie slabă.

Merkel a mai declarat că Europa se confruntă, în această perioadă, cu “cele mai dificile momente ale ei”, dar nu există niciun indiciu care să arate că Germania este gata să sprijine în continuare demersurile pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane.

Deşi cancelarul german şi ministrul său de finanţe, Wolfgang Schäuble, vor să facă un pas în faţă, după ce a fost ratificată rezoluţia privind schimbarea Tratatului de la Lisabona, ei nu pot acţiona pentru că legile din Germania nu le permit acest lucru, având în vedere faptul că judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât, în luna septembrie, că puterile fiscale ale Parlamentului nu pot fi transferate către instituţiile UE.

“A rămas o foarte mică marjă de manevră pentru a transfera puterile principale către UE. Dacă cineva vrea să treacă aceste limite.. atunci Germania trebuie să îşi formuleze o nouă constituţie. Un referendum ar fi necesar”, a declarat Andreas Vosskuhle, preşedintele Curţii Constituţionale Federale a Germaniei.

Aripa pro-europeană a UCD este de partea schimbărilor care ar putea fi aduse legilor de bază ale Germaniei, în timp ce o altă parte a membrilor aceluiaşi partid, se opune vehement unor astfel de planuri. Pentru a realiza modificări de acest tip ar fi necesară o majoritate de două treimi în ambele camere ale Parlamentului. Probabilitatea ca liderii acestui stat să se împotrivească unui astfel de plan este foarte mare, mai ales având în vedere faptul că punerea în practică a unei serii de schimbări de acestă natură poate dura circa doi, trei ani.

Cu toate acestea, proporţiile crizei cresc pe zi ce trece. Reprezentanţii agenţiei Moody’s spun că nu sunt încă siguri dacă EFSF, fondul destinat ajutorării statelor zonei euro, ar putea să “se finanţeze pe pieţe la costuri scăzute”, ridicând astfel dubii în ceea ce priveşte capacitatea de a controla criza datoriilor. Agenţia de rating susţine că planurile sale de creştere a arsenalului financiar al EFSF la 1.000 de miliarde de euro, nu a fost suficiente, având în vedere că el a rămas cu doar 266 de miliarde de euro după finanţarea Irlandei, Portugaliei şi a Greciei.

Articolul integral poate fi citit pe gandul.info

Sursa foto: frumforum.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.