Sean Aday, Directorul Institutului pentru Diplomație Publică și Comunicare Globală al George Washington University : “Nu mai putem controla mesajul ca inainte, retelele de socializare au rezistenta la control”

usaIn cadrul FEDP, Sean Aday, Directorul Institutului pentru Diplomație Publică și Comunicare Globală al George Washington University, a declarat ca educatia este la baza diplomatiei publice.

Aday a discutat si implicarea retelelor de socializare care au transformat, intr-un fel, diplomatia. Referindu-se la retelele de socializare si media, profesorul a spus ca vorbim de  diplomatie publica digitala unde mesajul nu mai poate fi controlat ca pe vremea Razboiului Rece si chiar si retelele de socializare au caracteristica de a fi rezistente la control, fiindca mesajele postate pe Facebook sau Twitter ajung instantaneu in orice colt al lumii.

„La un moment dat, televiziunile arabe se focusau asupra unui asasinat a unui lider Hamas, in timp ce o televiziune araba din SUA transmitea o emisiune despre gatit. Acesta este cel mai bun exemplu ca nu mai putem limita comunicarea”, a amintit Aday.

Sean Aday a mai dat cateva definitii despre diplomatia publica si a explicat diferenta intre aceasta si propaganda.  In primul rand, a spus ca diplomatia este crearea celei mai bune imagini cu ceea ce ni se pare ca este cea mai buna abordare despre tara noastra, asa putem influenta si perceptia altora despre Romania, de exemplu.

Aday a spus ca diplomatia publica nu inseamna doar informatii sau relatii publice, ci strategie si efort pe termen lung care creeaza foarte multe provocari.

Diplomatia publica este un efect pe termen lung, bazat pe doua puncte – cheie: rabdare si resurse”, a spus Aday.

In acelasi timp, directorul de la Universitatea G.Washington, a declarat ca trebuie sa aratam oamenilor care se ocupa de diplomatie publica daca exista sansa de reusita.

Vorbind despre strategie si reusita, Sean Aday a afirmat ca cel mai bun mod de a face diplomatie publica este acela de a baza resursele pe reprezentantele diplomatice pe care o tara le are in alte state. Totodata, el a mentionat cateva exemple unde s-a confundat propaganda cu diplomatia publica, cum ar fi acela legat de incercarea Statelor Unite sa se refaca prin mass-media dupa razboiul din Iraq. „Evident a fost confundata diplomatia publica cu propaganda asa cum este confundata sau prost perceputa si dezvoltarea Chinei”, a adaugat Aday.

Sean Aday a afirmat ca, pentru a realiza un departament de diplomatie publica si pentru a face diplomatie publica cu buget si pregatire este nevoie de sustinere de sus.

 

Alexandru Padure

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Sean Aday, Directorul Institutului pentru Diplomație Publică și Comunicare Globală al George Washington University : “Nu mai putem controla mesajul ca inainte, retelele de socializare au rezistenta la control”

  1. Pingback: Cristian Diaconescu, la Forumul European pentru Diplomatie Publica: Prin diplomatie publica, facuta profesionist, putem aduce realitatea romaneasca acolo unde se claseaza de fapt | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.