Sebastian Bodu: Producătorii români de castraveţi vor fi despăgubiţi de Comisia Europeană

Producătorii români de catastraveţi afectaţi de recenta criză a legumelor infectate cu bacteria E.coli vor fi despăgubiţi de către Comisia Europeană chiar dacă nu sunt membri ai unei asociaţii (organizaţii) de producători, a declarat europarlamentarul român Sebastian Bodu.

Comisia Europeană a alocat un buget de 150 de milioane de euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din Uniunea Europeană afectaţi în ultimele săptămâni de îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli.

„Comisia Europeană a alocat această sumă pentru a acoperi cererile de sprijin financiar venite din partea producătorilor europeni, inclusiv a celor români. Ca regulă generală, despăgubirile se plătesc de către Comisie prin intermediul organizaţiilor recunoscute ale producătorilor de legume si fructe. Din păcate, în România există o singură organizaţie funcţională iar mulţi dintre cei afectaţi nu sunt membri ai acesteia. Pentru aceştia însă, Comisia Europeană acceptă de această dată o procedură specială. În speţă, producatorii trebuie să încheie cu asociaţia în cauză un contract de retragere din producţie având ca obiect marfa scoasă din circuit, urmând a fi despăgubiţi în aceeaşi măsură ca şi producătorii membri. Acest lucru trebuie mediatizat astfel încât toţi cei afectaţi să ştie că îşi pot recupera prejudiciul”, a declarat de la Strasbourg eurodeputatul Sebastian Bodu.

Procedura va permite aşadar, în mod excepţional, şi producătorilor neafiliaţi acestei asociaţiei profesionale să aplice pentru a primi sprijin finanicar comunitar, însă ar trebui ca producătorii români să fie mai activi în utilizarea formelor asociative pentru protejarea drepturilor colective şi individuale.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *