Secretarul general al NATO: Trebuie să colaborăm mai strâns cu Rusia şi China

Întărirea legăturilor cu parteneri din întreaga lume, precum Asia sau Africa, dar şi din alte zone va fi un pas crucial pentru  garantarea pe viitor a securităţii în zona euro-atlantică, a declarat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen într-un discurs politic pe 4 iulie a.c. publicat pe site-ul oficial.

„NATO va fi o parte esenţială a răspunsului” a spus secretarul general într-un discurs la Chatham House, Londra. „În această perioadă de incertitudine, o alianţă puternică este o sursă de încredere. Este un contributor esenţial la o mai largă securitate internaţională şi stabilitate. Aceasta înseamnă că putem face faţă provocărilor de astăzi dintr-o poziţie puternică”.

Fogh Rasmussen a declarat că Aliaţii trebuie să adopte o perspectivă globală şi să lucreze mai strâns cu alte naţiuni şi organizaţii din întreaga lume-precum Rusia, China sau UE- pentru a putea răspunde provocărilor de securitate: terorismul, pirateria sau proliferarea armelor.”Securitatea trebuie să fie un efort de cooperare” a spus secretarul general. „Avem nevoie de o Alianţă care să fie conştientă de ce se întâmplă la nivel global, să fie conectată global şi să fie capabilă să acţioneze la nivel global. Aceasta este viziunea mea pentru NATO”.

Fogh Rasmussen a mai spus că NATO trebuie să profite de oportunitatea de a aprofunda şi extinde relaţiile construite cu partenerii Alianţei în Afganistan şi după ce intervenţiile şi misiunile de instruire de acolo se vor încheia.

„Trebuie să construim pe baza experienţelor învăţate împreună din acţiunile în Afganistan astfel încât să putem creşte capacitatea de a acţiona împreună în viitor” a spus secretarul general.

„Astăzi, multe ţări partenere profită de oportunităţile oferite de NATO pentru a participa la educaţia militară oferită de noi, la trainguri sau exerciţii. (…) Mi-aş dori însă să văd o abordare mai structurată şi o gamă mai mare de posibile naţiuni care să se implice în astfel de activităţi” a mai spus Fogh Rasmussen.

Articolul integral poate fi accesat AICI.

Foto: en.wikipedia.org
Sursa:  NATO.INT

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *