Secretarul SUA al Apărării, prezent în Kiev de Ziua Independenței Ucrainei pentru a discuta problema livrării de arme. Trupe NATO participă la paradă

Secretarul american al Apărării Jim Mattis a ajuns în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Petro Poroșenko și cu ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak. Se așteaptă ca discuțiile între aceștia să se concentreze pe o posibilă întărire a sprijinului SUA pentru armata Kievului, care se confruntă cu un conflict cu separatiștii proruși în estul statului, intrat în cel de-al patrulea an.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Conducerea kieveană speră să convingă autoritățle de la Washington să livreze arme letale, în special sisteme antitac Javelin, în plus față de armamentul neletal pe care americanii îl asigură în prezent.

Deși armata americană s-a pronunțat favorabil față de această cerere, Donald Trump trebuie încă să aprobe o decizie în acest sens, în condițiile în care există temeri că astfel de livrări ar putea provoca o escaladare a conflictului, în mare parte înghețat după mai multe acorduri de încetare a focului, potrivit Agerpres.

Din prima zi a agresiunii ruse, noi am cerut tuturor țărilor lumii să ne ajute livrându-ne arme letale. Pentru moment, doar Lituania ne-a furnizat un astfel de ajutor“, a subliniat miercuri în fața presei ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak.

“Continuăm să așteptăm și suntem pregătiți să primim arme letale. Dar nu este vorba de decizia noastră, ci de cea a partenerilor noștri. Noi sperăm într-o astfel de susținere”, a adăugat el.

Prezența secretarului SUA al Apărării este una cu o încărcătură simbolică, având în vedere că Ucraina celebrează astăzi Ziua Independenței, fiind un mesaj transmis Rusiei, și anume că SUA sprijină suveranitatea statului ucrainean și integritatea sa teritorială. Alături de Mattis, în Kiev, se află și Kurt Volker, noul reprezentat al SUA pentru Ucraina, dar și miniștrii Apărării ai diferitelor state membre NATO.

Pentru prima dată, trupe NATO ale statelor membre vor lua parte la parada militară în Kiev, care conform directorului Centrului de Informare al NATO, Barbora Maronkova, astăzi se celebrează 20 de ani de parteneriat între statul ucrainean și Alianță, potrivit Deutsche Welle.

Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din apropiere de graniţa Ucrainei cu Rusia a izbucnit în urmă cu trei ani, când proteste de amploare în Ucraina au dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui ucrainean. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, iar Kievul o acuză că sprijină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă.

Potrivit datelor ONU, aproximativ 10.000 de oameni au murit în conflict.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.