Sectorul bancar spaniol ar putea rămâne cu 10 bănci, de la peste 40 înaintea crizei

Sectorul bancar din Spania s-ar putea reduce în acest an la circa 10 bănci, de la peste 40 existente înainte de criza economică, în condiţiile în care guvernul obligă instituţiile de credit să recunoască pierderile generate de prăbuşirea pieţei imobiliare, informează Mediafax.

Băncile mici şi mijlocii se vor lupta să îşi unească forţele pentru a putea respecta cerinţele privind nivelul capitalului prevăzute într-o nouă lege, care cere instituţiilor de credit să reevalueze în scădere cu până la 80% activele imobiliare din balanţele contabile.

O atenţie specială va fi dată Bankia, a patra mare bancă din Spania în funcţie de capitalizarea de piaţă, existând temeri legate de capacitatea acesteia de a suporta pierderile legate de expunerea la sectorul imobiliar.

Numai un număr mic de bănci, Santander şi BBVA, CaixaBank şi bancade economii Kutxa din Ţara Bascilor, sunt considerate suficient de puternice pentru a-şi păstra independenţa şi a acoperi deficitele de capital din profituri.

Băncile spaniole, inclusiv instituţiile de credit regionale (caja), nelistate la bursă, care se concentrează în mod tradiţional pe atragerea de depozite şi acordarea de împrumuturi mici, au dat finanţări substanţiale constructorilor, în timpul unui deceniu de boom imobiliar, iar acum au rămas cu terenuri nedezvoltate, blocuri de apartamente nefinalizate şi credite neperformante de ordinul miliardelor de euro.

Principala preocupare a guvernului, potrivit Mediafax, este acoperirea deficitului uriaş de capital din sectorul bancar, provocat de pierderile generale de investiţiile imobiliare, fără acumularea unor noi datorii publice.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  en.wikinoticia.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *