Actori internaționali într-o lume în schimbare: cazul Chinei

Mediul internațional de securitate s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Aceasta derivă din faptul că amenințările au devenit tot mai complexe, iar actorii internaționali s-au văzut nevoiți să își schimbe strategiile de securitate pentru a le putea aborda, în timp ce noi puteri s-au dezvoltat.  Contribuția lor la evoluția mediului de securitate nu poate fi ignorată.

Globalizarea are atât efecte pozitive, cât și efecte negative. Libertatea de mișcare a capitalului, bunurilor, persoanelor, serviciilor și ideilor este contrabalansată de răspândirea riscurilor neconvenționale și a amenințărilor precum ”degradarea mediului, schimbările de climă, bolile infecțioase, epidemiile mortale, crizele economice și dezechilibrele financiare globale”[1].

Statele au devenit tot mai interdependente și caută să stabilească parteneriate pentru că împreună pot lupta mai eficient împotriva acestor amenințări. Cooperarea la nivel internațional este extrem de importantă, mai ales când problemele cu caracter transnațional afectează securitatea globală. Noi actori internaționali, precum China, s-au dezvoltat și fac diferența în procesul de luare a deciziilor la nivel internațional.

China

China s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și a sesizat că mediul internațional este unul diferit, care solicită aplicarea unei noi strategii de securitate și apărare. Este cea de-a doua cea mai puternică economie din lume și se așteaptă ca ea să fie prima până în 2030, ceea ce îi va asigura și un anumit grad de influență politică [2].

Gigantul asiatic s-a transformat într-un jucător global în mod special datorită creșterii economice din ultimul timp. China este conștientă de influența sa crescândă și se definește pe sine ca fiind “cea mai puternică țară în proces de dezvoltare din lume”[3]. Relația pe care o are cu ceilalți actori internaționali, precum SUA, NATO și UE este mai degrabă una slabă și acest lucru îi îngrijorează, mai ales deoarece China a început să își regândească sistemul de securitate pentru a face față independent riscurilor și amenințărilor secolului al XXI lea.

În ianuarie 2009, China a făcut publică strategia de apărare în care sunt evidențiate principalele preocupări cu privire la securitatea statului. Având în vedere că economia statului este foarte importantă pentru întreaga lume, iar prezența în Consiliul de Securitate al ONU o face unul dintre cei mai importanți decidenți internaționali, planul său este unul diferit. Obiectivele prezentate în cadrul documentului sunt legate de “protejarea teritoriului și poporului” și de “crearea, alături de celelalte state a unei lumi armonioase, pașnice și prospere”[4]. În ceea ce privește relația cu NATO, pe parcursul celor 109 pagini ale documentului, există o singură referință către alianță, cu toate că este cea mai puternică, din punct de vedere militar, la acest moment [5]. China propune NATO să coopereze în vederea non-proliferării armelor de distrugere în masă, o dimensiune importantă a strategiei chineze.

Citiţi AICI continuarea articolului.

Sursa: Center for European Policy Evaluation, Autor:  Monalisa GIUGLEA

 Foto: commons.wikimedia.org

[1] Dimitris Keridis, US Foreign Policy: continuity and change in an increasingly complex world  in International Politics in time of Change, Nikolaos Tzifakis (ed.), (Athens: Konstantinos Karamanlis Institute for democracy, 2012), p. 26;

[2] Traian Liteanu et al., NATO: Securitate integrată, (Bucharest: ANI, 2006), p. 19;

[3] Chimbala and Foster apud Edström, Håkan and Gyllenspore, Dennis, From Strategy to Operations – or the other way around in Pursuing strategy: NATO operations from the Gulf War to Gaddafi edited by Håkan Edström and Dennis Gyllenspore, (London: Palgrave Macmillan, 2012), p. 11;

[4] Sava, Ionel Nicu, Studii de securitate, (Bucharest: Centrul Român de Studii Regionale, 2005), p. 10;

[5] Ibidem, p. 17;

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Actori internaționali într-o lume în schimbare: cazul Chinei

  1. Gabriel 18/09/2012 at 16:12

    Consensul de la Beijing vs. Consensul de la Washington.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *